Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

TRAINER-NÖRDERI OM TRAMPTEKNIKEN

VARFÖR ÄR SVÄNGHJULET VIKTIGT? KÄNSLAN SKVALLRAR OM TRAMPTEKNIKEN

I vinter har svenska cyklister gått man ur huse och skaffat sig Smart-trainers, för att kunna köra Zwift så det står härliga till. Ofta pratas det en del om det här med svänghjulet, och att ett stort sådant skulle vara bra. Men varför då?

Det finns flera studier där man jämfört att cykla på väg mot att cykla på trainer, som visar på en del skillnader att ha i bakhuvudet när man tränar eller ska köpa en ny trainer. Bland de mer uppenbara skillnaderna är föga förvånande att cyklisterna tyckte samma ansträngning kändes mer mentalt jobbig på en trainer än ute, men det är när man studerat biomekaniken som det börjar bli intressant på riktigt.

En simpel trainer har ofta ett lite mindre svänghjul och därmed också en jämförelsevis mindre inneboende tröghet i sig, så att den stannar ganska omgående efter att man slutat trampa. Så är det av kända orsaker inte när vi susar fram på vägen, utan vi fortsätter att rulla i ungefär samma hastighet även om vi skulle hoppa över ett tramptag eller två. Den här inneboende trögheten påverkar enligt forskarna i sin tur hur musklerna i benen aktiveras, där man framförallt blir lite mer benägen att använda framsida lår för att bara stampa upp och ner om man kör på en trainer med liten inneboende tröghet.  Sätesmuskler och baksida lår, för att ta två viktiga exempel, aktiveras alltså inte i fullt samma omfattning som de gör när vi cyklar ute. Naturligtvis handlar det om procentuella skillnader och inte om någon natt och dag, men det är tydligt att vi inte använder riktigt samma trampteknik vid inne och ute-cykling, åtminstone inte med en dålig trainer. Det är naturligtvis fortfarande bra träning, men den är inte optimerad för att vi ska prestera ute som det verkar.

Annons

Ofta brukar man prata om att det är mer eller mindre bra ”cykelkänsla” i olika trainers, och egentligen handlar det om i princip samma sak som det vi just beskrev. Hur det känns skvallrar om hur det aktiverar våra ben, och det är rimligen där som den viktigaste vinsten ligger med en riktigt högpresterande trainer.

Troligen är detta också en av delförklaringarna till att de flesta har svårt att hålla samma effekt på en trainer som de kan göra utomhus. När vi talade tempocykling med Fredrik Ericsson i ett tidigare nummer av Svenska Cycling Plus berättade han att de flesta kan ligga på en högre belastning om de kör i en backe än om de kör på platten på grund av hur det aktiverar musklerna, och den här siffran sjunker alltså ytterligare lite när de flesta hoppar upp på en trainer. Sedan måste man såklart väga in det mentala och hur mycket jobbigare det kan upplevas att cykla inomhus, vilket av naturliga orsaker är ganska svårt att få ett exakt mått på.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.