Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Vi summerar Lotto Belgium Tour

I veckan som gått har ett av de största etapploppen för damer, Lotto Belgium Tour, avgjorts med fyra spännande etapper. På plats från svensk sida fanns Emilia Fahlin (Ale Cipollini), Emma Johansson (Wiggle High 5), Alexandra Nessmar (Lares-Waowdeals Women), Sara Penton (do), Malin Berlin (Wielerclub de Sprinters Malderen) samt ett nationslag bestående av Sara Mustonen, Ida Jansson, Hanna Helamb, Emmy Thelberg och Frida Knutsson.

Prolog

På den inledande tempoprologen i Nieuwport lyckades Emilia Fahlin bäst av svenskorna när hon körde in på en tiondeplats i det 124 damer starka damfältet. Allra snabbast var Annemiek van Vleuten som gjorde comeback efter den riktigt otäcka kraschen i OS, som uppenbarligen gick mycket bättre än vad det såg ut att göra.

Etapp 1

Den andra dagens etapp i Moorslede avgjordes i en stor klungspurt där men i det svenska nationslaget körde för Sara Mustonen, som tog sig fram till en åttondeplats. Även Emma Johansson och Sara Penton kom imål långt fram i klungan, på 16e respektive 19e plats.

Penton höll sig dessutom framme och vann ett av de tre spurtprisen, samt blev tvåa på ett av de andra.

“Jag gjorde ett försök, men att gå från spurtuppdragare till spurtare är lättare sagt än gjort”, skrev Mustonen efter loppet.

Etapp 2

Annons

Även torsdagens etapp slutade i en klungspurt efter en riktigt snabb tävling i Lierde. Emilia Fahlin visade att hon kan hålla sig långt framme även i större spurter och cyklade in på en fin femteplats när Marianne Vos knep segern. Även Emma Johansson, Sara Mustonen, Sara Penton och Frida Knutsson fanns med i förstaklungan.

Etapp 3

Inför den avslutande etappen låg Johansson bäst till i totalen på en tiondeplats, trettio sekunder bakom ledande Marianne Vos. Den på pappret tuffaste etappen, som flera gånger passerade den klassiska kullerstensklättringen Muur van Geraardsbergen, visade sig också vara det i verkligheten.

En som uppenbarligen inte var rädd för att lida var Alexandra Nessmar som gick i ensam utbrytning, och som mest hade en ledning på över 2,5 minuter till den jagande klungan. Hennes försprång kördes in, men hon tilldelades priset som dagens mest offensiva cyklist.

Istället var det van Vleuten som tog kommandot med en attack som helt splittrade fältet, och i den klunga som jagade närmast bakom fanns både Emma Johansson och Emilia Fahlin med. Gruppen orkade dock aldrig köra ifatt och van Vleuten knep därmed både etapp- och totalseger.

Den jagande gruppen kom i mål 1 minut och 4 sekunder efter, med Johansson som dagens sjua och Fahlin som tia. Om vi lyckats räkna rätt placerade sig därmed Emma Johansson som total sjua i sin sista proffessionella tävling i Belgien, och hon avtackades efteråt på scen.

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Truppen till landsvägs-EM

Close