Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Kost, kropp och själÖvrigt

Testat: Varma tröjor från Rapha

Rapha Long sleeve jersey - herr
Rapha Long sleeve jersey – herr

Extremt tunn, extremt bekväm samt extremt effektiv – så kan man beskriva Raphas långärmade underställströja i 100 % fin merinoull som vi fått testa under några ruskiga vinterveckor. Tröjan ska bäras närmast huden och den tunna, silkeslena kvaliteten får den nästan att kännas som ett andra lager hud. Materialet andas naturligt och transporterar effektivt bort fukt från kroppen, vilket bidrar till den behagliga känslan. Dessutom är plagget i princip luktfritt och behöver egentligen inte tvättas mer än efter varannan eller var tredje användning.

Rapha Base layer - dam
Rapha Base layer – dam

Raphas långärmade jersey är tänkt att användas som ett yttersta lager eller som ett mittenlager vid riktigt kalla turer. Materialet är en blandning av merinoull och polyester som leder bort fukt, men samtidigt bevarar kroppsvärmen. Vi blev förvånade över hur väl värmen bevarades, trots att materialet inte är vindtätt. Vi testade bland annat jerseyn under en tur i fuktigt, disigt väder, rejält med blåst och en temperatur på runt 5 grader. I vanliga fall skulle vi ha klätt oss annorlunda, men eftersom vi ville provköra plaggen blev det Raphas underställtröja och jersey samt en tunn vindväst utanpå det. Medan övriga cyklister på turen tyckte sig behöva både softshelljackor och ordentliga vindjackor, hade vi en mycket behaglig tur i lätta kläder, men utan att frysa det minsta. Vi blev förvånade över hur väl värmen behölls och hur effektivt plaggen transporterade bort fukt. Jerseyn fungerar även bra som mellanlager under t.ex. en softshelljacka. Den är tillräckligt mjuk och följsam för att inte kännas klumpig även som mellanlager.

Rapha Long sleeve jersey - dam
Rapha Long sleeve jersey – dam

Jerseyn har tre stora fickor där bak, varav en med en smal ficka inuti fickan avsedd för pump. I sidosömmen sitter en mindre ficka med dragkedja för t.ex. nycklar och pengar. Där kan man också stoppa sin pod och sedan leda sladden genom ett litet hål i fickan och genom ett antal öglor på insidan av tröjan. Positivt vad gäller den tjejspecifika modellen är att fickorna sitter högt upp, i korsryggen. Vår erfarenhet är annars att fickorna på många tjejmodeller ofta hamnar obekvämt och oestetiskt långt ner. Den enda nackdelen vi hittade var att ärmarna möjligtvis är i kortaste laget om man (som testpersonen) har relativt långa armar.

Annons

Priser:
Rapha Base Layer och Women’s Base Layer: 700 kr
Rapha Long Sleeve Jersey och Rapha Women’s Long Sleeve Jersey: 1500 kr (just nu rea på www.rapha.cc – 1100 kr)

Karin Tängermark
Karin Tängermark är en väg-själ som fallit huvudstupa för landsvägs-cyklingens charm. Och för tillhörande blod, svett och fikastopp. För adrenalinsprutet i backarna och distansrundornas endorfiner. Och så för den ilande glädjen i allt förstås. Karin susar fram längs Skånes vägar på en vacker Eddy Merckx EMX-5 om sommaren och på en lite mer prosaisk Columbus Cadiz om vintern. Hon cyklar och trivs i Klubben Cyklisten i Malmö.

1 kommentar

  1. Min Rapha long sleeve jersey (dam) i vinrött är mitt mest använda och alltså prisvärdaste plagg någonsin tror jag! Har den till allt – cykling, skidåkning, som vardagströja, som sommarjacka, till och med ute på krogen.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
10 svenska världscyklister sammanfattar 2013 och blickar framåt

Close