Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
LandsvägPrylar

Testat: Gaerne Carbon G. Stilo

Karin Tängermark har provkört ett par italienska superskor

Priset är en sak, men om vi kan bortse från det ett ögonblick och enbart ägna oss åt det estetiska utseendet, den låga vikten, den smarta knäppningen och den superba kraftöverföringen – ja, då är det inte så mycket att fundera på. Vi drar gärna på oss ett par Gaerne Carbon G. Stilo på nästa runda.

Detta är ett par lättviktiga italienska skönheter som väger in på ca 275 gram per sko och kolfibersulan är så styv att i princip ingen kraft går förlorad mellan fot och pedal. Knäppsystemet är diagonalt och består av ett kardborreband längst fram vid tårna och två BOA-knäppningar ovanpå foten. Knäppningarnas placering gör att onödigt tryck på vristen undviks samtidigt som det ger en skräddarsydd och tätslutande känsla. För att spänna hårdare vrider man ”hjulet” på den högra skon medurs och för att minska spänningen vrider man moturs. På den vänstra skon gäller det motsatta. Knäppmekanismens funktion känns fullständigt intuitiv och vi använder den utan att tänka. Det är också mycket enkelt att justera spänningen även under färd.

Italienarna må vara kända för smal passform, både på kläder och skor, men i det här fallet passar skon även för lite bredare fötter då formen inte är markant avsmalnande, utan ger behaglig plats för tåviftningar och även en extra sula om man vill.

Under varma sommardagar är detta en sko med mycket bra ventilering som håller fötterna förhållandevis svala, även på längre turer. Under kardborrebandet finns en öppning med meshtyg och undertill sitter sammanlagt sex ventileringshål som verkligen gör skillnad. Ovansidan i microfiber är beströdd med laserborrade hål – men det är så subtilt gjort att det dröjde innan vi insåg att det faktiskt var hål och inte bara ett designtryck. Även hälsektionen har utskurna, ventilerade områden under vilka kolfibret i själva hälkappan är synlig. Vårt intryck är att hela skon består av idel genomtänkta detaljer.

Annons

Vi ger dessa skor högsta poäng vad gäller lätthet, ventilering, bekvämlighet och kraftöverföring. Men smakar det så kostar det, ca 3700 kr i det här fallet.

Skorna finns i färgerna vitt, svart, grönt och orange samt i storlekarna 39-48 .

utvald_gaerne

Tags : gaerne
Karin Tängermark
Karin Tängermark är en väg-själ som fallit huvudstupa för landsvägs-cyklingens charm. Och för tillhörande blod, svett och fikastopp. För adrenalinsprutet i backarna och distansrundornas endorfiner. Och så för den ilande glädjen i allt förstås. Karin susar fram längs Skånes vägar på en vacker Eddy Merckx EMX-5 om sommaren och på en lite mer prosaisk Columbus Cadiz om vintern. Hon cyklar och trivs i Klubben Cyklisten i Malmö.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
VM över för mountainbikeorienterarna

Close