Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBPrylar

Testat: Five Ten Kestrel

 

Amerikanska skospecialisten Five Ten grundades av klättraren Charles Cole 1985. Namnet refererar till det så kallade Yosemite Decimal System, en skala som används för att gradera en klätterleds svårighetsgrad. I klätterkretsar gjorde sig Five Ten snabbt ett namn med sina skor försedda med en extremt greppig sula. Under det sena 90-talet då downhill och freeride slog igenom på allvar – och därmed behovet av skor som passade tillsammans med platta pedaler – började också vi mountainbikecyklister använda oss av Five Tens skor. Det var också under denna period som firman började utveckla skor särskilt för cyklister.

Detta för oss till Five Tens Kestrel som är firmans nyaste cykelsko med SPD-fäste. Kestrel har utvecklats under de senaste fyra åren med input av downhillegenden Nicholas Voulliouz. Målgruppen är enduro-, allmountain- och trailcyklister som söker en sko med effektivt driv och bra grepp när man är tvungen att kliva av och gå. Skornas profil och uppbyggnad avviker från Five Tens andra, mer skateboardliknande skor – Kestrel är lägre och smäckare.

Enligt Five Ten är Kestrel den styvaste skon på programmet och vi är benägna att hålla med. En kolfiberförstärkning löper i mitten av skon och gjorde dem nästan lika styva som tävlingsskorna vi precis har testat i senaste numret av Allt om MTB. Five Ten är kända för sina greppiga yttersulor och Kestrel är utrustad med en sula som består av två olika gummikvaliteér. En hårdare gummiblandning runt hålet för SPD-klossen för att man inte ska fastna med skon och en mjukare blandning i övrigt för gott grepp mot stenar och klipphällar.

Tåboxen sägs vara vattensäker. På utsidan av skon finns det extra material och ett gummiskydd över tårna för att skydda dem från stenar och klippblock. Five Ten har helt valt bort en traditionell snörning och kardborrdeband, och istället utrustat Kestrel med ett låsfäste av snurr-och-klick typ, i detta fall Boas senaste modell IP1. Vi rankar det här klickfästet som den just nu bästa modellen på marknaden. Snurrfästet medför att man lätt kan dra åt eller släppa efter den ytbelagda rostfria stålvajern som snirklar fram och tillbaka över skorna med en hand.

521106

UTE I SKOGEN

Vi har provat många olika modeller från Five Ten och där de är rejäla och lite boxiga i passformen så är Kestrel den hittills mest cykelfokuserade modellen. Skorna sitter hudnära på foten. Det vi omedelbart la märke vid var hur effektivt skorna omvandlade våra tramptag till watt som drev oss och cykeln framåt. Kestrel kändes snudd på lika styva som de bästa crosscountry-skorna på marknaden. Det hårdare gummit runt urtaget för klossarna bidrog till att vi aldrig fastnade med skorna när vi skulle klicka in eller ut ur de Shimano-pedaler som vi testade skorna med.

Annons

Sedan ska vi inte sticka under stol med att vi gillar Boa-fästen. Särskilt den senaste modellen – IP1 – är klassledare och gör ett tacksamt jobb på Kestrel. Om något så önskade vi att vi kunde finjustera vajerspänningen mer exakt. Någon testcyklist önskade att Five Ten monterat ett andra Boa-spänne för att vi verkligen skulle kunna dra åt skorna precis lagom. Kanske till nästa år?

Den särskilda Stealth-sulan – C4:a-gummi runt SPD-urtaget och mjukare Mi6 under häl och tår – var en bra allierad under våta turer i skogen då alla klipphällar var extra hala. Allas fötter är olika, men för undertecknad upplevdes lite mer hällyft än önskat då vi gick uppför branta stigpartier. En lågt skuren bakdel plus en grund häl-”ficka” gjorde tillsammans med den mycket styva sulan att hälarna lyftes upp ur skorna en aning med varje steg. Men, skor är som sadlar. Prova innan du köper.

Sammantaget gillade vi Five Ten Kestrel. För cyklister som har letat efter en sko med liknande effektivitet som hos de råaste XC-skorna men med en sula som erbjuder bättre fäste över fler underlag och med lite extra skydd mot elaka stenar och elementen i allmänhet, så kan Five Ten Kestrel vara svaret.

Pris: ca 1650 kr

521101

 

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.