Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

Test: Ryggsäckar för cykelpendling

Vi har testat några olika väskor i den dagliga pendlingen för att reda ut vilken ­ryggsäck som egentligen passar dig bäst. Vi har provat tre olika ­säckar, två från etablerade namn och en säck från en svensk nykomling som lovar ett helt nytt grepp på utmaningen om hur man ­egentligen bär en börda på bäst sätt. En renodlad pendlarryggsäck, en mer traditionell vätskesäck och en innovativ svensk nytänkare.

Foto: Jesper Andersson

Test-Pendlingsryggsäck

Thule Pack’n Pedal Commuter Backpack

Pris: ca 1 499 kr > Bombsäker pendlarsäck
Thule-Pack'n-PedalTestets mest renodlade pendlarryggsäck kommer från svenska Thule. Ryggsäcken ger ett sobert och genomarbetat intryck med en lång rad pendlarvänliga finesser som ska underlätta och göra din cykelburna pendling mer säker.

Commuter Backpack är konstruerad med en rullöppning som gör det lätt att anpassa säcken efter packningens storlek. Insidan av säcken är täckt med ett ljusblått material som underlättar för dig att hitta vad du söker.

Fastknäppt på insidan finns ett grått vadderat fodral som rymmer en dator med skärm upp till 15-tum och en surfplatta. På utsidan finns flera fack för nycklar, plånbok, mobil och ett okrossbart fack – Safe Zone – för solglasögonen – en omtänksam detalj.

Hjälmförvaringen rullas enkelt fram ur sitt fack när du behöver förvara hjälmen på ryggsäcken. Regnskyddet bor i ett separat fack under ryggsäcken och spänns fast över den med en rem.

Trots att säcken saknar höftrem så saknade vi aldrig en sådan finess. Thule-säcken satt still på ryggen oavsett hur mycket eller lite som den var lastad med. En bidragande faktor till detta kan vara den räfflade delen som ska ge ett svalkande luftflöde och de stadigt breda axelremmarna. Commuter Backpack känns väldigt gedigen och som om den skulle kunna överleva en direkt kärnvapenträff.

CoXa Carry

Pris: ca 1 595 kr > Svensk Superergonomisk säck

Coxa-Carry-3CoXa Carry är en intressant nytänkande variant på den traditionella vätskesäcken, där uppemot 99 procent av den burna vikten läggs på höftkammarna via höftbältet, istället för som traditionellt bäras via axelremmarna.

Som resultat av det är axlar och nacke fria att röra sig obehindrat. Den första gången man kränger på ryggsäcken ska man anpassa den efter sin egen kropp. Först ställer man in axelremmarna så att de sitter hudnära över axlarna, men inte är så åtdragna att de börjar ta upp säckens vikt. X-logotypen ska vara centrerad över bröstet. Därefter drar man åt höftbältet så att det sitter stadigt strax ovanför höftkammarna.

Säcken är uppdelad i tre olika delar och har ett särskilt fack för en surfplatta. Bärupplevelsen är unik. Höftbältet är mycket bredare jämfört med konkurrenterna och ska dras åt bestämt för att bärsystemet ska fungera som det är tänkt. Vi upplevde trots det inte något obehag eftersom höftbältet sprider trycket över en stor yta på kroppen. Dessutom är det tillverkat av ett följsamt material.

Med full vätskeblåsa och lagom med packning i CoXa-säcken ligger den tätt inpå ryggen och följer med i kroppens rörelser utan att lägga vikt på axelpartiet.

Till en början är det en ovan upplevelse att ryggsäcken kramar om så kännbart runt höften. Säcken vaggar svagt i sidled i takt med att man trampar. Men man vänjer sig snabbt och det unika bärsystemet med CoXa-spännet fungerar och avlastar axlar och nacke som uppfinnaren Claes Bergkvist tänkt.

Camelbak MULE

Pris: Ca 1 200 kr > Den moderna klassikern

Camelbak-MuleCamelbaks MULE har hängt med i bortåt 20 år nu och årets modell är bättre än någonsin. Den första varianten kom redan 1996 och har sedan dess varit en av Camelbaks mest populära varianter – den har allt du behöver och inget annat.

Annons

Camelbak säger att de designat MULE med en avsmalnande form för att den inte ska vara i vägen. Nätt men inte liten.

Som med många av märkets väskor så bjuder MULE på en uppsjö av fickor, fack och förvaring för nästan allt du behöver frakta med dig på cykelfärden. En ny finess är den magnetiska slanghållaren som stabilt fixerar fast vätskeslangen utan att den lossnade av sig självt en enda gång.

Som pendlarryggsäck fungerade den utan anmärkning även om den inte i huvudsak är tänkt för det ändamålet. Säcken har en packvolym på nio liter och rymmer en vätskeblåsa på hela tre liter – testets största.

MULE är så pass rymlig och försedd med så många fickor för nycklar, plånbok, kläder och annat att vi ändå kan rekommendera den för dig som vill skaffa en enda ryggsäck för både pendling och motionscykling

Sammanfattning

Thule-säcken är en väldigt rejäl och pålitlig pendlar­rygga om du vill vara helt ­säker på att dina tillhörigheter är maximalt skyddade från elementen under din jobbpendling.

Någon av testarna kände att ryggsäcken nästan var för rejält konstruerad. Säckens vikt på 1 160 gram var också testets tyngsta.

En bra finess är att datorfodralet sitter med tryckknappar och går att lämna hemma beroende på om man behöver det eller inte för att maximera det tillgängliga utrymmet. Men tryggheten Commuter Backpack skänkte oss under cyklingen till och från arbetet gick inte att ta miste på. En mycket genomarbetad ryggsäck för proffspendlare och hobbyhojare som väljer cykeln i alla väder.

CoXa Carry-säcken var testets överraskning. Bärsystemet kräver en del experimenterande och tillpassning, men när det är gjort bjuder ryggsäcken på en bärkomfort som vi inte tidigare har upplevt. Ryggsäcken är smart uppdelad i tre olika huvudfack och går dessutom att anpassa vidare med små axelremsväskor som finns i kartongen vid köp.

Det ventilerande 3D-meshmaterialet som täcker säckens ryggparti fungerade tillfredställande och gav också extra friktion för att hindra den från att glida runt. Vätskeblåsan som säljs separat rymmer dock bara 1 liter.

Camelbaks långkörare Mule är en riktig klassiker – och det med rätta. MULE är ryggsäcken som täcker in de krav som de allra flesta ställer på en modern vätskesäck. 9 liters packvolym fördelat över en mängd olika fack, parat med en ­vätskeblåsa på hela 3 liter, gjorde att MULE var säcken som de allra flesta av våra testare valde för turer från ett par timmar upp till hela dagen. Om vi får önska något hade vi velat se ett stadigare och bättre vadderat höftbälte än den smala – och avtagbara – nylonrem.

Utlåtande
Om du främst vill skaffa en bombsäker säck som tagits fram för just pendlingscykling är Thule den bästa ryggsäcken. Utan tvekan. Men om du både pendlar och cyklar mountainbike i skogen – och bara vill skaffa en enda säck – så står valet mellan CoXa och Camelbak.

Den svenska nykomlingen CoXa är en intressant ryggsäck med ett unikt ergonomiskt bärsystem. Säcken kräver lite tillvänjning, men erbjuder efter det en svårslagen bärkomfort. På en del sätt är detta framtidens vätskesäck för dig med en aktiv livsstil. Har du möjlighet att prova den så rekommenderar vi att du gör det.

Camelbaks MULE är en modern klassiker och gör det allra mesta rätt för att den – knappt – ska ta målsnöre framför CoXa. Packvolym, ­vätskeblåsans volym och det genomtänkta formatet ger sammantaget en svårslagen ryggsäck för både pendling och motion. Men midjeremmen behöver vidareutvecklas. Camelbak MULE blir vårt val.

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.