Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Landsväg

Taktiskt lopp gav kortbaneguld till Marcus Johansson

SM kortbanaHerrarnas lopp på kortbane-SM i Halmstad gick över 32 varv på den helt flacka banan som tidigare använts till såväl SM på rullskidor och senare också till SM på inlines. Inte helt oväntat inleddes tävlingen lite avvaktande och några mindre försök till attacker gjordes av lite spridda cyklister, men samtliga hämtades snart upp igen.

Efter ungefär 25 minuters körning, eller knappt halva loppet, lyckas 11 cyklister bryta sig loss från den övriga klungan och får en lucka på cirka 5 sekunder. Men luckan växer snabbt och det verkar inte vara något större intresse från klungan bakom att gå ikapp. Efter cirka 30 minuters körning har luckan vuxit till 25 sekunder och den jagande klungan ser inte längre gruppen framför ens på raksträckorna. Ytterligare 5-6 varv senare kommer arrangörsklubben CK Bures, Johan Svensson loss tillsammans med Edvin Wilson, Borås.

kortbane SMDessa båda cyklister ligger sedan cirka 5-10 sekunder framför den jagande klungan som nu består av 9 cyklister. Markus Fåglum-Karlsson gör ett försök att jaga ikapp de två utbrytarna men lyckas bara ta in halva avståndet och ligger kvar där i ett ingenmansland under ett par varv innan han slår av och återgår till klungan bakom.

Efter 53 minuters körning börjar Johan inse att utbrytningen inte kommer att hålla ända in i mål utan släpper Edvin och återgår även han till klungan för att vila upp sig inför avslutningsvarven. Edvin försöker hålla undan själv men har redan bränt för mycket krafter och faller rakt igenom fältet, och med två varv kvar att köra är 10 cyklister samlade igen. Med bland dessa finns flera starka namn och flera mycket duktiga spurtare.

En av dem som var med bland dessa tio var Marcus Johansson, CK Hymer: “Alla duktiga spurtare var med så om jag skulle ha en chans visste jag att jag måste göra något innan upploppet”, berättar Marcus efter målgång. Marcus tog chansen vid klockringningen och gjorde ett ryck samtidigt som flera av de vassa spurtarna hade fullt upp med att hålla koll på varandra och Marcus får en lucka på några sekunder, men eftersom den jagande klungan inte hinner få igång något samarbete räcker det för att Marcus skall orka hålla i och in på upploppet har han en betryggande lucka ner till klungan bakom och kan passera mållinjen med armarna i luften. “Jag hade rätt bra ben ute på sista varvet, så när jag insåg att klungan inte fick igång något samarbete direkt efter att jag fått luckan var jag rätt säker på att det skulle hålla hela vägen”, konstaterar en glad guldmedaljör.

I klungan bakom planeras det istället för en tuff spurt om silver och bronsmedaljen. Starkast i denna duell blir Niklas Gustavsson, Team Kungälv, som säkrar silvermedaljen. “Jag har kört rätt mycket GP med mitt proffslag, Team UK Youth, den senaste tiden så jag börjar få rätt mycket rutin på hur jag skall lägga upp spurten”, kommenterade Gustavsson efter målgång.

Annons

Bakom dessa båda herrar var det stentufft om den sista pallplatsen mellan hemmahoppet Johan Svensson och Marcus Fåglum-Karlsson, Falköping. Först efter flera minuters videogranskande kunde måldomaren döma till hemmacyklistens fördel. Det var alltså ett taktiskt drag av Svensson att gå tillbaka i klungan och samla krafterna inför spurten. “Jag vet att jag är en stark spurtare, så jag trodde att jag skulle ha en bättre chans att spurta till mig en medalj om jag fick vila upp mig lite inför spurten istället för att försöka ligga kvar i utbrytningen”, konstaterade en mycket nöjd hemmaåkare som verkligen tog chansen att visa upp sig för hemmapubliken.

Läs om damernas lopp i separat nyhet.
Fler bilder från tävlingarna kommer under helgen.

Prispall_herrar

Pallen på kortbane SM:

1. Marcus Johansson, CK Hymer
2. Niklas Gustavsson, Team Kungälv CK
3. Johan Svensson, CK Bure

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Sara Mustonen visade klass i Halmstad

Close