Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Sweden Bike Award

Under lördagskvällen arrangerades Sweden Bike Awards på Münchenbryggeriet på söder i Stockholm. En kväll där svensk cykling skulle fira, och belönas, för ett av sina framgångsrikaste år på länge.
Konfrancier för kvällen var den minst sagt rutinerade Roberto Vacchi som tillsammans med nyfrälsta cyklisten Morgan Alling bjöd på en trevlig kväll. Mellan god mat och prisutdelningar underhöll även slagverkarna i bandet Komodo som på ett imponerande sätt visade hur mycket härliga ljud och rytmer som man kan skapa bara genom olika typer av slagverk.
Cyklisten och skådespelaren Peter Perski bjöd också på en monolog som på ett djupt och roande sätt beskrev sin kärlek till cyklingen, och det var nog många i lokalen som kände igen sig i både Peters unga längtan efter en riktig racer med smala däck och bockstyre som känslan av hur gruset pressas in under huden vid en vurpa.
Kvällens höjdpunkter var ändå prisutdelningarna som inleddes med att dela ut en MTB från Peugeot till Jonathan Lindgren som vinst i tävlingen Posttrampet for Kids, en tävling i flera deltävlingar där teknik och framför allt jämnhet avgör.

Nästa pris att delas ut var Sällskapet Gamla Tävlingscyklisters Bragddiplom som i år gick till MTB-cyklisten och världsmästaren i MTB-Sprint, Alexandra Engen, med motiveringen ”Med sin imponerade uthållighet, snabbhet och styrka cyklade Alexandra hem sitt VM-guld i sprint”

Priset till årets förening gick till Vårgårda CK som hyllades för sin fantastiska breddför såväl gammal som ung, motionär och elit, dam och herr i flera grenar. Att dessutom arrangera två deltävlingar i världscupen visar på ett stort engagemang och bra organisation i föreningen.

Det nyinstiftade Gösta Fåglumstipendiet som går till en lovande ung cyklist. I år blev det 15-åriga Frida Knutsson som uppmärksammades med både blommor och ett fint träningsbidrag. På ett snyggt sätt flikade dessutom Alling in frågan vem som var snabbast på ett varv sprint i velodrom, Frida eller Roberto? Med tanke på frågan var ju svaret ganska väntat, naturligtvis har Frida spöat Roberto, vilket han dock inte skall skämmas för, det är mer än en duktig manlig cyklist som fått se sig slagen av Frida i Falun. Faktum är att det bara är 21 killar som varit snabbare än henne runt ett varv på banan. Motiveringen till priset lyder: ”Frida hade ett fantastiskt första år i klassen flickor 15-16. Hon vann både tempo och linje SM samt kom på en andra plats totalt på U6 dagars, där hon vann den inledande tempoprologen. Frida kännetecknas som en åkstark cyklist med bra blick för det taktiska spelet”

Annons

De två tyngsta priserna till årets Postencyklister, eller om man så vill, årets svenska cyklister. I dam respektive herrklass fanns tre nominerade som alla stått för fina resultat och framgångar under året, men två stycken stod i en klass för sig. Segrare av priset för damer tillföll Alexandra Engen som ännu en gång fick gå upp på scenen och motta cykelsveriges hyllningar. Motiveringen för Alexandras pris lyder: ”Sveriges bästa damcyklist har under året befäst sin position i den absoluta världstoppen när det gäller mountainbike. Hon har imponerat med ett VM-guld i sprint, en sjätteplats vid de Olympiska Spelen och totalseger i MTB Bundesliga”

Priset till årets manliga cyklist tillföll inte helt oväntat Fredrik Kessiakoff för ett fantastiskt år där han var ytterst nära att ta hem bergspriset i TdF. Motiveringen löd: ”Från världsstjärna på mountainbike till världsstjärna på landsväg. Med bland annat sju etapper i bergströjan och en slutlig andraplats i bergstävlingen i Tour de France, en historisk etappseger i Vuelta a España samt en femteplats på tempoloppet under VM har han under året vid upprepade tillfällen visat imponerande resultat”

Under kvällen auktionerades dessutom Fredriks tävlingströja från Vuelta a Españas etapp 12 ut, med den röda originalnummerlappen och svettlukt ut till förmån för Ride of Hope och Barncancerfonden. Tröja ropades till slut in för 35 000 kronor.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Stevenson klar för Concordia-Riwal
Close