Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBNyheter

Svenskarna satsade på hemligt vapen i OS-tempot

Vid första officiella träningen på OS-banan i Hampton Court Place, söder om London, visade de tre svenska deltagarna upp ett ”hemligt” vapen i form av helt nyutvecklad aerodynamisk hjälm.

Dagen innan damernas och herrarnas tempolopp lät de svenska tempoåkarna en teknikbomb brisera, när de rullade ut på banan i en helt nyutvecklad aerodynamisk tempohjälm. Till det yttre är det en ”Darth Vader”-variant i lysande varselfärg. Hjälmen är resultatet av svensk produktutveckling på högsta nivå. Enligt uppgift så ger nykonstruktionen betydligt lägre luftmotstånd, vilket betyder tidsvinst för cyklisten. Det talas om upp till en minut per körd timma vid 50 km/h. Damerna kommer att köra 29 kilometer och herrarnas bana är 44 km.

”Det har varit många nyfikna och undrande blickar” förklarade Gustav Larsson på väg ut till banan. Även Emma Johansson och Emilia Fahlin tycktes njuta av uppmärksamheten.

Bakom hjälmprojektet står SOK och tidigare förbundskaptenen Andreas Danielsson som projektlett arbetet. Inriktningen har varit att ge svenska cyklister en materiell fördel inför OS därför har utvecklingen enbart genomförts med svenska ingenjörer och tillverkare.

”- Att förbättra aerodynamiken för cyklister är svårt då man hela tiden måste parera för och samtidigt utmana Internationella Cykelförbundets regler. Det har vi gjort och tillsammans med några svenska företag har vi uppnått målet med projektet – och mer därtill. Den nya hjälmen är kanske det mest utmärkande i arbetet där vi gjort mycket noggranna beräkningar och tester för att säkra upp en optimal form. Hjälmen är inte snabbast om man exkluderar cyklisten men när den placeras på en cyklist som sitter i exakt rätt position är skillnaden stor mot konkurrenternas. Jag vågar påstå att vi tänkt nytt och tänkt mer rätt. Och det är inte bara aerodynamiken som förbättrats, även säkerheten är bättre, säger Andreas Danielsson.

Annons

Arbetet med den nya hjälmen påbörjades i samband med Peking OS där Gustav Larsson och Andreas Danielsson gjorde de första skisserna på det som just nu är de svenska tempocyklisternas vapen i London. Projektet har även gett SOK mersmak och nu kommer man sannolikt att satsa betydligt hårdare på material- och teknikoptimering inför framtida OS.

Red anm:
Med facit i hand så här ett par dagar efter tempoloppen kan man tyvärr konstatera att hjälmarna inte hjälpte våra duktiga cyklister till nya OS-medaljer, men att Gustav skulle testa säkerheten i hjälmen genom att vurpa under tempoloppet var kanske ett smart reklamjippo.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.