Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Svenska Cykelförbundet tar historiskt steg in i e-sportvärlden med ny Swe Cup

Svenska cykelförbundet (SCF) presenterar SWE Cup på Zwift tillsammans med Guided Heroes, Wahoo och Swedish Zwift Riders.

För första gången någonsin så kommer den som vill att kunna tävla i en cup på Zwift med enbart svenska cyklister. Genom ett samarbete har Guided Heroes, Wahoo, Swedish Zwift Riders och SCF  skapat en SWE Cup på den ständigt växande plattformen Zwift.

– Det här samarbetet ger en fantastisk möjlighet för våra medlemmar att utmanas och hålla cyklingen igång i vinter. Vi hoppas även att motionärer och nya cyklister som idag tränar på Zwift blir nyfikna på oss som förbund och cykelsporten i stort. Vi är näst först i världen att arrangera en cykel-cup på Zwift i förbundsregi. Vi är i front och det både jätteintressant och väldigt kul, säger Peo Johansson, nationell tävlingssamordnare på Svenska Cykelförbundet som arrangerar SWE Cup e-cycling i samarbete med Guided Heroes, Wahoo, och Swedish Zwift Rider.

Det här är den officiella SWE Cupen i e-sport för svenska cyklister, och den kommer alltså hållas på plattformen Zwift. För att tävla i cupen behöver cyklisten en licens från SCF eller bli gratis medlem i Swe Cycling Club. Det blir en cup med fem tävlingar under vintern, första deltävlingen hålls 9:e januari och sedan varannan vecka.

”Vi har många adepter som uppskattar att få köra strukturerade pass och tävlingar mot och med andra cyklister”, säger Conny Björnehall som är ansvarig för e-sport på Guided Heroes. Tillsammans med SCF hjälper vi människor att träna effektivt på alla plattformar. Vi arrangerar social rides och ett pre race varannan vecka för att förbereda dig inför nästa SCF SWE Cup-lopp”, avslutar Björnehall.

Isa Aspgård, marknadsansvarig för Wahoo i Norden säger att ”Vi vill alltid få fler människor i rörelse. Det här är absolut ett av de bästa sätten att driva inomhuscyklingen framåt i Sverige. Vi är väldigt glada att arbeta tillsammans med dessa starka pionjärer och organisationer. ”

Zwift kommer dela in deltagarna i SWE Cup e-cycling i fyra olika klasser. Klassificeringen bygger på deltagarens FTP (Functional Threshold Power) alltså hur många watt som cyklisten kan trycka per kilo kroppsvikt.
Watt/kg fastställs genom ett FTP-test som deltagarna själv måste göra innan man registrerar sig. Zwift har rätt att plocka bort deltagare som angett fel FTP.

Men hur gör man då?

– För att delta I SWE Cup e-cycling krävs att deltagaren har en tävlingslicens utfärdad av Svenska Cykelförbundet. Eller så kan man gå med i SCF:s virtuella community Swecycling Club och teckna ett kostnadsfritt medlemskap. Observera att det inte går att teckna medlemskap i Swecycling Club förrän efter årsskiftet.

Blir det någon prisutdelning i SWE Cup e-cycling?

Annons

– Det blir symboliska priser till de bästa cyklisterna i varje klass. Prisutdelningen kommer ske i samband med Svenska Cykelmässan den 22 mars då vi även kommer arrangera en inbjudningstävling med några de bästa SWE Cup e-cycling som kommer få möta två wild cards i form av en elitcyklist från landsväg och en från mtb.

I vilken virtuell miljö kommer SWE Cup e-cycling köras?

– Det kan jag inte svara på men i förlängningen hoppas vi kunna ha en svensk landskapsmiljö med svenska banor så att folk kan få prova exempelvis Tarrabacken i Båstad eller Klevaliden i Huskvarna.

PROGRAM SWE Cup e-cycling

SWE Cup e-cycling är uppdelad i fem deltävlingar som kommer hållas under fem torsdagskvällar med premiär den 9 januari, hemma i ditt vardagsrum, garaget eller vart den smarta trainern nu står.

  • 1:a deltävlingen: 9 januari, kl 19.00
  • 2:a deltävlingen: 23 januari, kl 19.00
  • 3:e deltävlingen: 6:e februari, kl 19.00
  • 4:e deltävlingen: 20 februari, kl 19.00
  • 5:e deltävlingen: 5 mars, kl 19.00

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Test: Cannondale SuperSix Evo 2020

Close