Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

stages – smidig wattmätning

JAN_3776_JesperAnderssonPhotography_1
Dash kan placeras antingen i landskaps- eller porträttläge utan att du behöver ändra fästet. Orienteringen på displayen kan du antingen justera från själva enheten eller genom Stages Link.

Tränar du på känsla, går du efter pulsen, eller har du kanske tagit ytterligare ett kliv och tränar baserat på effekt? Vi har spanat in nyheter från en av aktörerna på marknaden!

 

Fler och fler upptäcker nyttan och fördelarna med wattbaserad träning. Till skillnad från upplevd ansträngning och puls är effekten inte ett mått som är beroende av saker som sömn, trötthet, tid på dygnet eller blodhalten i koffeinom­loppet. 200 w är alltid 200 w, oavsett om du kör uppför en backe, i motvind eller tar ­strandpromenaden till stadens glasskiosk.

JAN_3780_JesperAnderssonPhotography_1
Synkronisering antingen via USB eller smartphone.

Man skulle kanske hellre använda termen effektbaserad träning för watt är egentligen bara enheten för den fysikaliska storheten effekt. Effekt är produkten av kraften i ett utfört arbete och tiden över vilket detta utförs. Inom cykling talar man om ­vridmomentet multiplicerat med ­kadensen för att på så vis få in både kraft- och ­tidsvariabeln. För att mäta effekt tar man vara på det faktum att ingenting är helt stumt, vilket man gör med hjälp av så kallade töjnings­givare. Det är en liten komponent som ger information om hur mycket den töjs/sträcks. Trycker du på hårdare så ­kommer vevarmen att böja sig mer och ­således presenterar töjnings­givaren högre kraft/vridmoment. Olika tillverkare har olika lösningar för att mäta kraften, Garmin med sina Vectorpedaler mäter på ­pedalaxeln, Quarq och SRM mäter deformationen genom ett särskilt vevparti och Stages som vi nu ­besökt har en lösning liknande de sistnämnda.

 

”En knapp är alltid en knapp, oavsett temperatur eller snöslaskmängd.”

 

En av de stora fördelarna med Stages wattmätare är att du inte behöver byta ut hela vevpartiet, de har istället löst det på så vis att man enbart byter ut vevarmen på icke drivsidan till en med töjnings­givare monterad. De har vevarmar till de flesta vevpartitillverkarna och senaste tillskotten i produktkatalogen är vevarmar till ­Campagnolo. De har dessutom lyckats lösa problemet med att mäta effekt i vevar tillverkade av kolfiber, vilket gör att man inte behöver offra särskilt mycket prestanda innan man kan mäta effekten. Töjnings­givare med sändare och batteri väger inte mer än ungefär 20 gram!

JAN_3754_JesperAnderssonPhotography_1
Med Stages kan du mäta effekten oavsett cykeltyp, allt ifrån lättaste landsvägscykel till fetaste downhillcykel!

Egentligen är vi inte på plats för att kika på själva vevarmen med dess wattmätare, utan snarare på Stages Dash och Stages Link.

Stages Dash är deras första egentill­verkade enhet för att analysera och ­presentera data från wattmätaren. ­Mätaren jobbar med gränssnittet Ant+ och ­tidigare har man fått lov att plocka ut de data vevarmen levererar i exempelvis en Garminenhet. Det har inneburit att det funnits en hel del data de inte kunnat presentera tidigare, men som de numera kan ta tillvara på. Själva enheten fäster man på styret i en hållare med ett fjäderbelastat snäppfäste. ­Enheten har ­fattningen både längs lång- och kortsidan vilket gör att du kan få den i både ­porträtt och landskaps­orienterat läge. Själva layouten på displayen orienterar sig inte automatiskt, utan man får gå in och välja vilket läge den skall ha för olika träningsprofiler. ­Enheten har också en inbyggd GPS för att du skall få all tänkbar data om hastighet, sträcka osv. Man har valt att gå vägen med knappar istället för touch screen, bakåtsträvande kan en del tycka men det här är mer ett träningsverktyg för att få ut det mesta av din wattmätare snarare än en ­träningskamrat på långturerna. Touchscreen kan vara skönt ibland men när ­displayen är lerig/svettig/sportdryckig så kan ibland samarbets­villigheten bli ­bristfällig. En knapp är alltid en knapp, ­oavsett temperatur eller snöslaskmängd. Man kan konfigurera orienteringen på ­displayen och enhetens inställning från själva enheten, men det görs betydligt ­enklare från Stages Link.

 

Annons

”Du kan få den i både porträtt och landskapsorienterat läge.”

 

mtb
Det går att köpa till särskilda fästen för MTB och till och med 35 mm för downhillhojar!

Stages Link är deras online- och moln­baserade tränings- och coachingprogram. Det är här man med fördel gör vidare analyser utifrån de data Stages Dash samlat in under träningspasset. Här finns extra allt… En siffernörds våta dröm! Att i text presentera alla de funktioner, analyser, ­träningsupplägg och träningspass som går att pilla med där skulle kräva ett helt nummer av Svenska Cycling Plus. Några spännande funktioner värda att nämna är att du kan sätta upp ett mål, säg exempelvis en viktig tävling. Du fyller då i en rad olika parametrar så som vilka dagar i veckan du kan träna och hur mycket du kan träna dessa dagar, om du föredrar dubbelpass eller enkelpass, för- eller eftermiddagspass och så vidare. Programmet tar sedan fram en plan baserad på dina personliga effekt- och pulsdata och lägger då upp ett träningsprogram där den planerar in en formtopp lagom till det uppsatta målet. Fascinerande för en ­journalist under en presentation, hur det funkar i realiteten har vi svårt att uttala oss om. Vill du hellre styra passen själv så kan man hyfsat enkelt bygga upp pass med arbete och vila, baserat på olika puls- eller ännu hellre effektzoner. De överförs sedan till enheten där du får upp instruktioner på skärmen om vad som gäller för kommande intervall.

Det är också i Stages Link som du enklast gör inställningar på din Stages Dash. Att justera layouten på skärmen med antalet datafält, deras storlek och placering är busenkelt och du kan med fördel skapa olika profiler, en för distanspass, en för tävling och så vidare. Informationen överförs sedan antingen via USB eller trådlöst med hjälp av en smartphone. Här skall nämnas att någon typ av uppkoppling krävs för att en fullständig synkronisering skall kunna genomföras. Antingen från datorn man ­synkar med eller från telefonen. I dagsläget har de flesta konstant tillgång till uppkoppling men i vissa situationer, exempelvis under ett träningsläger utomlands så kan det bli lite lurigt.

 

Fördelar

• Lägre pris än de flesta andra ­wattmätarna.
• Du kan ha kvar samma vevparti.
• Även om de såklart inte har armar till samtliga vevpartier så har de till många!
• Enkelt att anpassa layouten på skärmen efter egna önskemål!

 

Nackdelar

• Mäter bara på ena benet vilket kan innebära att de visar lite fel då man kanske använder ena benet mer under tröskel än vad man gör över tröskel.
• Kräver uppkoppling om man vill använda webgränssnittet.

Jesper Andersson
Jesper ”Jeppman” Andersson är en elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. Helst av allt susar fram i full fart på sin mountainbike. Han är en idéspruta utan dess like och kombinationen av för mycket energi och tokiga idéer gör att han har många järn i elden. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse intressen så som fotografering, kaffe och gud vet vad!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.