Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Övrigt

Smarta och trafiksäkra hörlurar från AfterShokz

AfterShokzGillar du att lyssna på musik medan du cyklar? Men tycker att det är lite obehagligt och farligt att inte höra ljuden från trafiken. Då är AfterShokz lösningen för dig.

AfterShokz är ett par hörlurar som du kopplar till valfri MP3-spelare med en vanlig 3,5 mm plugg. Det som skiljer är att du inte stoppar in själva hörsnäckan i örat, eller täcker örat med en högtalare som traditionella hörlurar.

AfterShokz överför istället ljudet till hörselgången via dina ben i skallen. Själva högtalaren placeras mot benet precis framför örat och vibrationerna från högtalaren fortplantar sig sedan genom benet in till innerörat.

Tack vare att det inte är några ljudvågor som skall slippa ut genom hörluren behöver den inte ha några hål som traditionella hörlurar har. Det gör den också betydligt mindre känslig för svett och framför allt samlas inte avlagringar från svetten eller huden på hörluren. Hörlurarna skall enligt uppgift vara helt vattentäta.

På den relativt långa sladden (130 cm) sitter en liten kontrollbox som har flera funktioner. Dels finns där knappar för att slå av och på enheten samt höja respektive sänka ljudet, men du kan också pausa, starta och byta låt om du har en kompatibel enhet. Nackdelen med den här konstruktionen är att ljudet måste förstärkas från din MP3-spelare och för det krävs ett batteri. Batteriet laddar du genom USB-kontakten som sitter på sladden och efter att det är fulladdat varar batteriet i upp till 12 timmar. Eftersom speltiden är så pass lång upplevde vi aldrig laddningen som ett problem under vår test.

Annons

På kontrollboxen på sladden sitter det också en inbyggd mikrofon så att du kan använda enheten som ett headset till telefonen.

Hur väl fungerar då tekniken?
Vi har testat AfterShokz under ett flertal träningspass under sommaren och tycker att det fungerar utmärkt. Kvaliteten på ljudet blir inte lika bra som ett par riktigt bra hörlurar för samma pris, men med tanke på den kraftigt ökade säkerheten kan vi definitivt leva med att dynamiken i ljudet inte är 110%. Ljudet är dock inte sämre än vad man kan förvänta sig av de hörlurar som oftast medföljer mobiler eller MP3-spelare, och helt klart tillräckligt bra när du tränar. Ljudet från trafiken hördes också bra och blandades med ljudet från musiken, precis som jag vill ha det för att både peppas av musiken, men ändå inte riskera att bli överraskad av en bil som närmar sig snabbt bakifrån.

Själva hörlurarna sitter på en båge som går runt nacken och satt perfekt på oss. Bågen är väl tilltagen och bör passa de flesta typer av huvudstorlek. Dessutom finns en smart liten reflex längst bak på bågen som gör att du får en reflex bakåt ifall du inte har långt hår som täcker den.

AfterShokz finns i tre olika utföranden. Modellen vi testade heter AfterShokz Sportz M2 och finns både med mikrofon (800 kronor), och utan mikrofon. Skippar du mikrofonen sparar du cirka en hundralapp. För dig som helt vill slippa sladdar finns också en hörlur med bluetooth överföring och kostar då cirka 1200 kronor.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Från Oslo till Malmö på 29 timmar för Cancerforskningen

Close