Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Slå världsrekord med Björn på Cykelns Dag

Björn Kindemyr i Karlstad är en av många som ska försöka slå världsrekord i cykling. Målet är att cyklister i hela Sverige, var för sig, ska cykla ett år på en dag. Det sker på Cykelns Dag den 3 juni som ska firas över hela världen på FN:s initiativ. 

Björn Kindemyr har många skogar att cykla i runt Karlstad där han bor.

I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns Dag. Under en månad fram till 3 juni vill Svensk Cykling, tillsammans med flera cykelorganisationer, lyfta fram den glädje som det innebär för många att få cykla och den positiva hälsoeffekten som cyklingen har.

Målet är att cyklister i Sverige var för sig ska cykla ett år, 525 600 minuter, under en dag och registrera den tid som man cyklar på Cykelns dags hemsida, cykelnsdag.se. Tiden ”samlas in”, och går allt som planerat ska man slå världsrekord i antal registrerade cykelminuter.

En av de många cyklister som valt att engagera sig och slå världsrekord är Björn Kindemyr som är 54 år och är bosatt i Karlstad:

– Jag brinner för denna motionsform. Det finns så många fördelar med cykling, säger Björn Kindemyr.

Björn Kindemyr har många erfarenheter av cykling. För drygt tio år sedan deltog han i triathlon, men lägger nuförtiden all sin tid på mountainbike. Han arbetar som säljare inom teknisk support och på sin fritid är han ledare för en cykelgrupp som cyklar i skogen tillsammans varje onsdag.

Annons

– Det är viktigt att röra på sig och cykling är en skonsam motionsform. Det är också ett bra sätt att komma ut i naturen, träffa människor med samma intressen och det går att variera sin cykling på många sätt, säger Björn Kindemyr.

Det är alltså FN som bestämt att Cykelns dag ska firas den 3 juni över hela världen för att lyfta fram cykeln som ett “enkelt, prisvärt, pålitligt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel”.

– Cykelglädjen kan inget virus i världen stoppa. I stället har skälen till att cykla blivit ännu fler nu när vi ska hålla avstånd till varandra samtidigt som vi värnar vår hälsa, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Under coronapandemin har resandet med bil och kollektivtrafik minskat, medan antalet cyklister inte har minskat på motsvarande sätt. I stället rapporterar cykelhandlare och cykelverkstäder om fler kunder och mer jobb.

– Det är ett bevis på att fler tänker på hälsan och ser cykeln som en viktig investering för att få vardagen att gå ihop under coronapandemin. När fler cyklar förbättras luftkvaliteten och folkhälsan, säger Klas Elm.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.