Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Kost, kropp och själKost/Hälsa

Skippa fettet om du vill gå ner i vikt

No_fat_1640
En ny studie motsäger tidigare rön och säger att det är effektivare att ta bort fettet än kolhydraterna om du vill gå ner i vikt.

Debatten om det är kolhydrater eller fett som är boven i dramat när det handlar om att gå ner i vikt har varit ett hett ämne under årtionden. På 80- och 90-talet var det lågt fettintag som gällde. Under de senaste åren har man istället hängt ut kolhydraterna som den stora boven.

Nu kastar en ny amerikansk studie nytt bränsle på brasan.

Forskarna lät 19 överviktiga personer äta antingen en strikt kost på 2000 kcal med lågt fettinnehåll eller med långt kolhydratsinnehåll. Varje dag skulle de också träna en timme på ett löpband.

Efter 11 dagars kontinuerligt mätande av en mängd parametrar sammanställdes resultaten. Samtliga deltagare hade gått ner i vikt, men de som använt en kost med lågt fettinnehåll hade tappat nästan dubbelt så mycket vikt som de som åt lite kolhydrater. Genomsnittet för lågfettsgruppen var 465 gram medan lågkolhydratsgruppen i genomsnitt hade förlorat 245 gram. Forskarna ansåg att om man höll sig till samma diet under sex månader skulle gruppen som åt lite fett gå ner drygt tre kilo mer i vikt än de som åt lite kolhydrater.

Annons

”Till skillnad från tidigare påstående om fördelarna med att äta lite kolhydrater om du vill bli av med kroppsfett, visar våra resultat och simuleringar stöd för motsatsen”, skriver Kevin D Hall, chefsutredare vid NIH in biological modeling, och hans medförfattare i rapporten Cellmetabolis http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(15)00350-2 som publicerades i torsdags.

Forskarna bakom studien konstaterar också att deras undersökning och resultat baserar sig på ett strikt kontrollerat födointag vilket skulle vara orealistiskt för vanliga människor.

Möjligt att uppnå eller ej, för oss som vet att kolhydrater är en nödvändig ingrediens för att kunna prestera på topp är det dock tacksamt att veta att studien i alla fall pekar i rätt riktning. Sedan är det troligen så att den metod som du tror mest på själv också är den effektivaste för just dig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.