Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Intervju

Simma i kallt vatten

World Of Swimrun har intervjuat doktor Anders Wallensten om säkerhet vid simning i kallt vatten. Wallensten är World Of Swimrun´s dedikerade medicinska expert. Vi här i norr är ofta snabba med att hoppa i vattenet så fort isen smält, för att få så mycket öppet-vatten träning som möjligt. Men hur säkert är det?

”Om du är vid god hälsa och är bra tränad borde det inte vara några problem med att simma i kallt vatten så länge du har tillräcklig utrustning såsom våtdräkt och vet vilka risker som finns.”

Hörligt att höra, men vilka risker finns det då?

”Det är egentligen inget konstigt. Risken är främst att man blir för kall vilket kan resultera i hypotermi, alltså onormalt låg kroppstemperatur.  Detta händer såsmåningom om du förlorar mer värme än du kan generera. Du förlorar värme ungefär 25 gånger snabbare i vatten än i luft, så utsätts du för kallt vatten kan det snabbt leda till hypotermi.”

Varför är hypotermi farligt?

”Människokroppens kärntemperatur behöver vara relativt stabil för att kroppen ska fungera riktigt. Om temperaturen sjunker för mycket kan kroppen sluta fungera och man kan till och med dö. Även låg hypotermi kan påverka hjärnan och gör att man inte kan tänka klart och röra sig normalt. Detta blir extra farligt vid öppet-vatten simning.”

Annons

Hur gör vi då för att undvika hypotermi om vi ändå vill simma i kallt vatten?

”Först och främst, simma inte ensam. Använd våtdräkt, det förlänger tiden då du kan hålla värmen. Skydda så mycket av huden som möjligt mot direkt kontakt med det kalla vattnet. Var också uppmärksam på tecken på hypotermi, hos dig själv och hos din vän, så du kan sluta simma i tid.”

Läs hela intervjun med Dr Wallensten på www.worldofswimrun.com.

10628405_646008462162007_1040628256933071813_n

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Veckans styrkeövning: Benpress

Close