SIFO bekräftar det vi redan visste

21 Sep 2012

Svenska folkets cykelvanor har äntligen kartlagts. I en färsk SIFO-undersökning, Svenskarnas Cykelvanor 2012, bekräftas cykelboomen i Sverige. Nästan 40 procent av landets befolkning cyklar mer idag än för 5 år sedan. 20 procent av befolkningen cyklar dagligen till jobbet eller skolan.

Undersökningen visar också att kvinnor cyklar oftare än män, och allt fler svenskar motionscyklar. Anledningarna till att fler väljer cykeln till jobbet är att det är hälsosamt och att det går snabbare, enligt undersökningen.

Tittar vi lite djupare i undersökningen ser vi att var femte svensk använder cykeln som pendlingsfordon fyra dagar eller mer under sommarhalvåret och nästan 30 procent cyklar någon gång per vecka. Vintertid är siffran inte fullt lika hög, men ändock imponerande. Knappt 20 procent cyklar minst en dag i veckan och var tionde svensk tar faktiskt cykeln till jobbet eller skolan fyra dagar eller mer varje vecka, även  under vintern.

Enligt undersökning ökar också antalet personer som använder cykeln som motionsredskap, något som vi redan anat med tanke på utvecklingen på CykelVasan och Vätternrundan, men enligt undersökningen använder nästan halva Sveriges befolkning cykeln som tränings- och motionsredskap minst tre dagar i veckan under sommarhalvåret. En minst sagt imponerande siffra, spontant tvivlar vi på redaktionen att ens halva Sveriges befolkning verkligen motionerar tre gånger i veckan oavsett motionsform. Men vi får väl utgå från att SIFO:s undersökning stämmer.

Vill du titta närmare på undersökningen hittar du den på http://www.svenskcykling.se/wp-content/uploads/2012/09/15253172.pdf

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.