Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

‘Seglarn’ 20:e när Spitz och Kulhavy blev Europeiska mästare

Sabine Spitz, Sabine Spitz Pro team, och Jaroslav Kulhavy, Specialized XC, blev idag europeiska mästare i marathon efter 3.10 och 3.22 timmar på den kuperade grusvägsbanan. Fredrik Edin gjorde mästerskapsdebut och blev 20:e man.

Fredrik 'Seglarn' Edin gjorde mästerskapsdebut med en fin 20:e plats på EM.
Fredrik ‘Seglarn’ Edin gjorde mästerskapsdebut med en fin 20:e plats på EM.

Efter 79 respektive 98 kilometer på grusvägarna kring Tyska Singen kunde Sabine Spitz, och Jaroslav Kulhavy korsa mållinjen som europeiska mästare i marathon. Tävlingen kördes i dag, söndag, i sol och dryga 25 grader. I damernas lopp handlade det om fem namn inför spurten. Sabine Spitz drog det längsta strået och spurtslog Stöckli Pro Teams Jolanda Neff . Strax efter kom trean Esther Suss, Wheeler-iXC, fyran Gun-Rita Dahle, Norge, och femman Sally Bigham, Topeak Ergon, i mål. Jaroslav Kulhavy hade sällskap med Sasha Weber, Orbea SMP,  loppet igenom och vinstmarginalen blev sex sekunder. Alban Lakata, Topeak Ergon, tog den sista pallplatsen.

Mästerskapsdebutant slutade 20:e
Sverige representerades av Cykloteket Racing Teams Fredrik Edin som slutade på en 20:e plats.

”Jag är nöjd med loppet och kände mig stark, kunde hjälpa till med farthållningen i klungan” säger Fredrik Edin efter målgång.

Fredrik var med i en klunga på ungefär tio man under större delen av loppet, med 20 kilometer kvar tvingades han släppa och fick åka själv till mål. Avståndet till vinnarduon blev 10.58.
”Svårt att säga om tio minuter efter Kulhavy är bra eller inte. Men detta är mitt första internationella mästerskap och jag ser det mycket som en erfarenhet. Jag höll bra i åttio kilometer, sedan tog värmen och backarna ut sin rätt, tappade kanske fyra minuter på klungan jag släppte med två mil kvar.”

Annons

Han beskriver banan som lättåkt tekniskt sett men väldigt intensiv. Till VM i Singen 2017 lovar arrangörerna att byta ut flera grusvägspartier mot stigar.

Calle Friberg var också uttagen att köra EM men tvingades avstå på grund av sjukdom.

TEXT OCH FOTO: ANGELICA EDVARDSSON