Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Samarbetsavtal för ökade cykelinvesteringar slutet i Varberg

Två av Europas viktigaste röster för ökad cykling, branschorganisationen Cycling Industries Europe och cyklistorganisationen European Cyclists Federation, har skrivit avtal om förlängt samarbete i ytterligare tre år. På ett möte i Cycleuropes cykelfabrik i Varberg signerades avtalet som syftar till att gemensamt verka för att cyklingen i Europa ska växa med 50 procent, att EU ska öka investeringarna i cykelinfrastruktur med 15 miljarder euro, samt att försäljningen av cyklar och elcyklar i Europa ska nå 30 miljoner enheter årligen.

Tony Grimaldi, vd, Cycleurope och Henk Swarttouw, ordförande European Cyclists’ Federation i Varberg, Sverige

Cycleuropes vd Tony Grimaldi är ordförande för Cycling Industries Europe som är rösten för cykelindustrin i Europa och arbetar för att stärka cyklingen i både Europa och världen. I mitten av januari välkomnade han Henk Swarttouw, som är ordförande för cyklistorganisationen European Cyclists’ Federation, till cykelfabriken i Varberg, där välkända cykelmärken som Crescent och Monark tillverkas sedan många decennier. Det är ingen slump att samarbetsavtalet om Europas framtida cykelagenda skrivs på just här.

– Sverige har en stark ställning i Europa när det gäller både cykeltillverkning och att organisera cyklister. Här i Varberg utvecklar och designar vi produkter som ligger i framkant när det gäller exempelvis uppkopplade elcyklar. Cykling och elcykling är framtiden både i Sverige och Europa, säger Tony Grimaldi.

För Tony Grimaldi är det självklart att engagera sig för ökad cykling i Europa. Han ser en direkt koppling mellan arbetet han lägger ned i Cycling Industries Europe och hur cyklingen utvecklas i Sverige.

– Det är viktigt för oss som en ledande svensk och nordisk aktör att engagera oss i europeisk mobilitetspolitik. När EU storsatsar på cykling för ett bättre klimat, mer levande städer och bättre hälsa – så innebär det både fler jobb i cykelindustrin och större satsningar på säker cykelinfrastruktur här i Sverige.

Annons

Avtalet mellan organisationerna för Europas cykelbransch och cyklister utgör en fortsättning på tio års fruktbart samarbete. Under kommande treårsperiod ska de tillsammans driva på EU och Europas länder när det gäller cykling och klimatfrågor.

– Vi sätter målen högt. EU:s Green Deal är en historisk satsning på hållbarhet. I det perspektivet är 15 miljarder euro till cykelinfrastruktur fullt realistiskt. I den summan har vi inte räknat med befintliga satsningar som görs i EU:s medlemsländer. Där finns också ett jobb att göra här hemma. Om Sverige menar allvar med klimatmålen så behöver vi satsa mer på cyklingen precis som man gör i många andra framsynta europeiska länder just nu, avslutar Tony Grimaldi.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.