Rotor lanserar hydrauliska växlar

Prylar 20 Aug 2015

Spanska företaget Rotor, som mest är kända för sina vevpartier, har nyss släppt de första bilderna på resultatet av ett sex år långt forskningsprojekt: ett hydraulikbaserat växelsystem kallat UNO som är tänkt att utmana giganterna Shimano, SRAM och Campagnolo. Redan idag finns flera varianter av hydrauliska skivbromsar och även ett par fälgbromsar som har betydligt större bromskraft än sina mekaniska diton, men detta är första gången någon försöker sig på att växla med hjälp av olja.

Hittills har man bara kunnat se bilder men under Eurobike-mässan kommer de som är intresserade att kunna klämma och känna på grejerna, som beräknas börja säljas under våren 2016. Än så länge är det oklart om vi får se växelgruppen i proffsklungan, men Rotor sponsrar Lampre-Merida, MTN-Qhubeka och Caja Rural så helt osannolikt är det inte.

Det är fortfarande lite hemlighetsmakeri kring gruppen och vi vet egentligen inte så mycket, men bromsarna ska vara utvecklade i samarbete med Magura. Räkna med att vi är sugna på att testa UNO så fort det går och se om hydrauliken på allvar kan utmana de elektroniska växlarna!

uno3
Foto: Rotor

uno1 uno2

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.