Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
CykeltesterMTBPrylar

Rose Root Miller 1

Den populära Root Miller har uppdaterats inför 2017, och en av förändringarna är att man nu kan få den både med de vanliga 29-tummarna och med 27,5+. Det har bland annat möjliggjorts av att man övergått till Boost-standard, men det är inte det enda som är nytt på årets modell. Man får också mer dämpning (140 mm), flackare gaffelvinkel (67 grader), längre reach och kortare styrstam, allt enligt rådande ideal inom mtb.

Rose-Root-Miller-Test

Plus En cykel som både är extremt prisvärd och låter dig och gasa ordentligt utför tuffa utförskörningar.

Minus Kan ibland upplevas som mindre lekfull och smidig än vissa andra trail-hojar vi provat.

Köp om Du vill ha en heldämpad stigcykel som för att vara just en stigcykel trivs bättre med att blåsa på utför branterna, än att sprätta omkring på knixiga stigar utan särskilt många höjdmeter.

Själva plus-hojen är ingen egen modell, utan när man ska konfigurera sin cykel vid onlinebeställningen så byter man helt enkelt ut 29-tumshjulen på vanliga Root Miller 1 mot dessa mindre men fetare tingestar. Då sjunker vevlagret ner ungefär en centimeter, men det fungerade utmärkt tycker vi. I jämförelse med standardkonfigurationen har vi också valt till en utmärkt sänkbar sadelstolpe – en Reverb – eftersom det känns som att en cykel med så pass mycket utför i sig förtjänar det.

Rose-Root-Miller-Test-Dropper-Post
Vid beställning hos Rose kan man ju byta många komponenter, och cykelns fördelaktiga pris gjorde att vi kunde kosta på att byta den ordinarie fasta stolpen mot en högklassig RockShox Reverb Stealth. Det tycker vi alla bör göra som köper cykeln.

Mera berg i sig

Så hur beter då denna plusversion av Root Millern sig? Ja vi på Allt Om MTB har ju testat en del plus-hardtails den sista tiden, och det känns ganska tydligt att vi inte ska jämföra den för mycket med dem. 140 mm dämpning fram och bak tillsammans med plusdäck sväljer väldigt mycket stök utan att höja på ögonbrynen, och med cykelns stabila uppträdande kan man blåsa på i full fart över rejält tuff terräng och nedför ganska utmanande utförskörningar. Det är inte bara dämpningen som möjliggör detta, utan sådant som en hyfsat lång hjulbas gör också att det känns tryggare när man blåser på utför ”berget”, eller vad man nu ska kalla de småländska kullarna.

Den här förmågan att mumsa terräng som vore det godis har dock ett pris, för om man bara kör omkring på vanlig stig utan särskilt många höjdmeter ter sig en cykel som denna en aning såsig. Den har som sagt också relativt långa kedjestag i jämförelse med vissa konkurrenter, vilket alltså ger den stabilitet när det blir hårigt men gör den aningen sävligare och otympligare vid lite lättare stigcykling. Just kedjestagens längd hade gärna fått vara kortare, för det drar ner busfaktorn i jämförelse med vissa jämförbara trail-hojar vi provat. Men den klättrar å andra sidan utmärkt delvis tack vare just detta.

Cruisa upp, och bomba ner

Annons

Det är heller ingen tvekan om att detta är en cykel som byggts för att faktiskt kunna trampas ordentligt. I med ”tramp”-läget på den utmärkta bakdämparen så känns den absolut tillräckligt trampeffektiv för att man ska kunna åka med anständig fart även utan höjdmeter att spendera, och man kan tuffa upp för vilken backe som helst, om än utan en känsla av sprättighet.

Galet prisvärt i vanlig ordning

Roses direktförsäljning över nätet gör ju att de kan hålla galet bra priser, och så även på Root Millern. Det är ju ändå en heldämpad trail-cykel med hyfsat bra komponenter, utan att man måste råna en bank. SLX-gruppen är inga konstigheter, utan den sköter sig utmärkt på alla sätt. Det är också fint att Rose verkligen har hela gruppen, istället för att sätta billigare grejer där det inte syns. Men det är de förstås också tvungna till, eftersom kunderna får sitta och pilla med specifikationen själva vilket gör dem mer uppmärksamma.

Alla andra grejer andas också kvalitet, med tanke på att de kommer från etablerade tillverkare istället för att vara ommärkta frågetecken. Den sänkbara sadelstolpen vi valt till har en annan känsla av finess än många OEM-alternativ, och bakdämparen sköter sig exemplariskt där bak. Det enda riktiga frågetecknet kring specifikationen gäller väl egentligen gaffeln. Den funkar utmärkt för oss som inte är så tunga, och känns helt okey dämpningsmässigt, men på nästa modell av Root Miller sitter det ju en Pike som är mycket mera gaffel för de storväxta och hårdföra cyklisterna.

*Priset är med den testade sänkbara sadelstolpen (2798 kr extra), istället för den ordinarie stela stolpen. I jämförelse med den vanliga Root Millern fick vi också lägga till 1134 kr för plushjulen och plusdäcken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Notis: Missa inte årets första DH-världscup

Close