Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBRESTIPS

RESTIPS: 9 svenska platser värda ett tvåhjuligt besök!

Utlandsresor i all ära, men faktum är att Sverige har en del helt fantastiska platser för cykling. Vi har spanat in 9 ställen vi tycker du bör provcykla under året som kommer, när de tittar fram under snötäcket! Och som de säger på Sveriges Radio – det finns många andra fina platser som inte fick plats just här.

Text och bild: Jesper Andersson

AMTB-1706-A-052-A_uppslag

Att dra iväg på en road trip och testa cykling på olika ställen är en dröm för många. Det är klart att platser som ­Alperna, Dolomiterna eller kanske södra Spanien känns lockande men faktum är att det finns fantastisk cykling på betydligt närmare håll. Vi har sammanställt en liten guide med några av Sveriges godbitar! Vi har valt ut 9 platser som är värda ett besök för den som gillar att cykla på fantastiska stigar. Det är en blandning med allt från stökiga downhilleder till myscykling på stigar kantade av vitsippor, för att det ska finnas något för alla!

 

 

JAN_9548_JesperAnderssonPhotography
Stenigt och klurigt eller mjukt och flowigt, i Åre finns en stor variation!

ÅRE

Och vi börjar vår resa i guidens nordligaste del. Sverige är långt och även om Åre är hyfsat avlägset för många av landets cyklister så finns det väldigt mycket ”Sverige” kvar norr om Åre. För många känt som en skidort men för oss som älskar våra två­hjuliga fordon så är det såklart Åre Bike Park som lockar allra mest! Enligt många är det Sveriges bästa bike park, om inte den bästa så med råge den största och likväl den med de längsta åken. Från ­dalen tar man sig antingen med sittliftar eller kabinbanan upp på berget. Det är även tillåtet att cykla uppför Åreskutan men håll dig då på transport­vägarna och var uppmärksam på cyklister som är på väg utför. Man kanske får ut mer av liftkortet om man har en viss cykelvana men faktum är att Åre Bike Park har en så stor variation när det kommer till stigarnas svårighetsgrad att den lämpar sig för allt ifrån sverigeeliten i downhill till barn och ­nybörjare.

Vårt tips är att du besöker Åre i samband med Åre Bike Festival, en fest för oss cykelälskare med allt ifrån tävlingar i framgaffelservice och enduro till stillsam och rogivande midnattscykling. Datumen för 2018 är i skrivande stund inte fastslagna men håll koll på www.arebikefestival.com för mer information.

 

 

JAN_2597_JesperAnderssonPhotography
Ett stenkast från botaniska trädgården går en av deltävlingarna i Enduro Sweden Series.

GÖTEBORG

Vi håller oss på västflanken men rör oss mot Göteborg. Nöjesfält och fiskekyrkor i all ära, men Göteborg har också en hel del fin cykling att erbjuda. Vid Slottskogsvallen har man arrangerat bland annat SM i cross country och flertalet cyclocrosstävlingar. I området kring Skatås och Delsjön finns det en hel del höjd­meter att leka med, något cross countrycyklisterna som körde Swecup fick erfara i somras när en av deltävlingarna arrangerades här. Här finns mängder av fin och teknisk stig, och faktum är att Göteborg även erbjuder dig som endurocyklist en hel del skoj. Liksom vid Vallåsen så har det även här arrangerats en deltävling ur Enduro Sweden Series de senaste åren. De tävlande har bland annat fått köra transporter förbi Botaniska trädgårdens små skyltar om ovanliga träd och buskar innan de fått dundra utför i Änggårdsbergens fina natur.

 

 

DSC_8059_JesperAnderssonPhotography
Börja säsongens bike park-cyklande på Vallåsen!

VALLÅSEN

Från Sveriges största bike park hoppar vi istället till Sveriges sydligaste bike park med lift – Vallåsen Bike Park. Tack vare dess geografiska placering får vi lite hjälp på traven med våren och parken är snöfri ­förhållandevis tidigt på året. Detta har bland annat bidragit till att Enduro Sweden Series haft sin säsongspremiär här under de senaste åren. Upp tar du dig med hjälp av ankarlift eller trampandes via transportvägar. Bike parken har en fin blandning av byggda och mer naturliga leder där svårighets­graden kanske inte riktigt lämpar sig för förstagångs­cyklister. Svenska cross country-eliten hade läger här under våren 2017 så en del av lederna fungerar ändå för såväl cross country- som downhillcyklar, även om man sannolikt har roligare på den sistnämnda.

 

 

JAN_9830_JesperAnderssonPhotography_JesperAnderssonPhotography
Testa dina tekniska färdigheter och din fysik på SM-banan i Värnamo!

VÄRNAMO

För andra året i rad har svenska mästerskapen i cross country avgjorts vid området ”Borgen” i småländska Värnamo. Bakom bygget av den fina banan står bland annat Keith Johansson som även stod för byggandet av SM-banan i Isaberg 2015. Banan, som var fin redan ifjol, fick sig en ordentlig uppfräschning till 2017 och är enligt många av de tävlande kanske den bästa banan SM arrangerats på. Här blandas naturlig stig med små dropp, hopp, stenkistor och doserade kurvor. För de tävlande är det en ytterst krävande bana som ger få tillfällen till vila. Upp och ner, fram och tillbaka, som att cykla i en bergochdalbana. Släng ett öga på Strava och se om du kan matcha sverigeeliten på något av banans många roliga avsnitt.

 

 

JAN_4261_JesperAnderssonPhotography
En del ser vintern som mörker och kyla, vi ser den som tokigt rolig cykling!

STOCKHOLM

Cykla mitt i fjollträsk? Kan det verkligen vara kul? Just centrala delarna av ­Stockholm ­undviker man helst men inte långt utanför tullarna väntar rolig cykling med en stor variation. Mycket frilufts­sökande människor antingen till fots eller på cykel gör att skogarna kryllar av stigar. Strax norr om centrala Stockholm finns grönområden som Stora Skuggan, Ursvik, Ängsjö eller den ­mytomspunna Fornstigen. Rör man sig ­istället ­söderut finner man det kanske mest kända ­området för ­mountainbike i ­Stockholm – Hellas. Här är variationen enorm och du kan få njuta av allt ifrån ­berghällar till rotmattor som aldrig tycks ta slut.

För de som gillar långlopp så finner vi Lida friluftsgård i Tullinge inte långt ifrån huvudstaden. Här arrangeras långloppet Lida Loop, ett race där man cyklar tre olika loopar med start, varvning och mål inne på friluftsgården. Ett kul race att prova på, eller så tar du en tur på någon av årets andra 364 dagar om du inte gillar att tävla.

Är du sugen på mer utförsinriktad cykling erbjuds det också liftburen cykling vid Flottsbro där bland annat Enduro Sweden Series varit på besök.

Annons

 

 

JAN_1249_JesperAnderssonPhotography_JesperAnderssonPhotography
Ta dig till Huskvarna och testa banan där EM avgjordes ifjol.

JÖNKÖPING

När vi ändå nyss varit i Småland passar vi på att besöka Jönköping med omnejd. Många av Sveriges cyklister ser kanske denna stad som en milstolpe på sin resa runt Vättern men för oss med grova däck och stötdämpning är det en knutpunkt för ett flertal fina mountainbikebanor. Vi kan väl börja med Huskvarna och området kring IKHP-stugan där bland annat EM i cross country arrangerades 2016. Här kan du få avnjuta ett stort antal höjdmeter, en del tekniska partier utför samt stig som under rätt årstid slingrar sig genom ett utbrett hav av vitsippor.

Strax väster om Jönköping finner man också området kring Hallbystugan där SM i cross country arrangerades 2014. Här bjuds det på en del kluriga men också några riktigt flowiga stigar. Ett område som helt klart är värt ett besök om man befinner sig i närheten.
Ett tips är att du utgår från Hallbystugan, tar ett varv på banan innan du rullar in och igenom Jönköping till Huskvarna för att ta ett varv eller två där. Rulla sedan norrut upp till Vista kulle och kör ett varv på banan som används under tävlingen Vista Mountain.  Avsluta distanspasset med att rulla tillbaka till Hallbystugan via en kopp kaffe i centrala Jönköping.

 

 

 

DSC_6453_JesperAnderssonPhotography
Någon har sagt att solen alltid skiner i Järvsö… huruvida det är sant eller ej vågar vi inte avgöra…

JÄRVSÖ

Endast tre timmar norr om huvudstaden finner du den lilla orten Järvsö. Inte bara är det Lill-Babs-mecka utan det råkar också vara platsen där en av de bästa bergscykelparkerna i hela Sverige återfinns. Under utformandet av lederna flög man in kompetens från Whistler och visst kan de sin grej! Variationen på lederna är stor med allt ifrån stökiga och tekniskt krävande leder, leder med stora och små hopp, till mer mjuka och lättåkta leder som passar bra för nybörjaren.

Ta tillfället att vara med på något av alla de event som arrangeras vid parken. Ta några av säsongens första åk och dela liften med en skidåkare som inte hunnit förstå det roliga med att cykla nedför berget… Eller så kan du titta förbi då någon av de stora cykeltillverkarna har ­prova-på-dagar förlagda i parken. Testa de senaste modellerna, kläm och känn!

Förutom stugor i olika storlekar har man nyligen färdigställt ett hotell placerat precis intill backen, så ta en helg och dra upp ett gäng för att testa på downhill.

 

 

DSC_3513_JesperAnderssonPhotography
Efter Cykelvasan är det en väldigt god idé att stanna ett par dagar i Sälen för att utforska deras fina bike park.

SÄLEN

Under ett par dagar om året är det här Sveriges i särklass mountainbiketätaste område. Många är vi som cyklat i fäders hjulspår från Sälen till Mora, men varför inte passa på att göra den här helgen till något mer? Dagarna innan tävlingen vill man kanske spara lite på krutet men varför inte ta en vilodag i Sälen för att sedan utforska deras bike park? Här finns ett gäng leder med lite varierad karaktär och svårighetsgrad. Sänk sadeln på din ”Sälen till Mora-cykel” och passa på att ha ordentligt kul genom doserade kurvor och över små välbyggda platåer som är väldigt förlåtande. Du tar dig upp enkelt och smidigt med sittliften eller om du har lite krut kvar i benen så kan du trampa dig upp med ett kort hjortronstopp längs vägen. Passa också på att köra några varv på den sprintbana som sverigeeliten brukar värma upp med dagen innan Cykelvasan.

Inte långt ifrån Sälen ligger också Rörbäcksnäs med en stor mängd flowiga stigar. Gör din vistelse i Dalarna till något större och roligare!

 

 

högbo
Foto via Högbo Brukshotell

HÖGBO

Strax utanför Sandviken ligger Högbo bruk, ett gammalt järnbruk som numera är taget ur bruk… Men även om man lagt ner bruket för längesen så blomstrar bruksområdet som numera används för diverse friluftsaktiviteter, däribland mountainbike. Eldsjälen Magnus Palmberg med en minst sagt omfattande erfarenhet på området mountainbike har tillsammans med Högbo Brukshotell skapat ett stort antal mountainbikeleder. Förutom många mil av stigar och grusvägar finns här också ett teknikområde med bland annat två pumptracks.

Förutom att lägga ner massvis med energi och tid på att bygga leder har man också arrangerat allt ifrån Swecuptävlingar och långlopp till fatbike- och pannlampetävlingar.

 

Jesper Andersson
Jesper ”Jeppman” Andersson är en elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. Helst av allt susar fram i full fart på sin mountainbike. Han är en idéspruta utan dess like och kombinationen av för mycket energi och tokiga idéer gör att han har många järn i elden. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse intressen så som fotografering, kaffe och gud vet vad!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.