Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Kost, kropp och själ

Resemedicin som bok eller app

 

Resemedicin

Förlaget Gothia Fortbildning har tidigare gett ut en ”Handbok i Resemedicin” som över 170 sidor tar upp alla tänkbara hälsoproblem som du kan råka ut för när du är på resande fot. I boken hittar du allt ifrån vilka vacciner du skall tänka på att ta, till vad som kan vara ett lämpligt reseapotek att packa ner i väskan. Andra delar av boken handlar om orsak och behandling av olika tillstånd som kan uppstå på resan, allt från blåa tånaglar till bäckenbensbrott och kolera.

Välfyllda böcker i alla ära, och även om Handbok i Resemedicin är liten och smidig så väger den ändå en del och det är inte troligt att du har den med dig när du faktiskt behöver den. Därför har företaget tagit handboken ett steg till och gjort den digital i form av en app till din mobiltelefon. Appen heter kort och gott Resemedicin.

Appen beskriver ett hundratal skador, sjukdomar och tillstånd som man kan drabbas av såväl i sommarstugan som på Sydpolen. För varje åkomma beskrivs symtom, orsak och behandling. Även mer avancerad sjukvård beskrivs, för den som har långt till närmaste vårdinrättning och har sådan utrustning med sig. Appen är en oumbärlig följeslagare på resor och expeditioner där tillgången till sjukvård är begränsad.

”Det är viktigt att känna till när man verkligen måste avbryta sin resa för att söka vård eller när man själv kan lösa problemet”, säger Rickard Ånell, författare till Handbok i resemedicin. Han poängterar också att den som är först på en olycksplats kan göra en väldigt viktig insats, bara man vet hur man ska agera.

Annons

Om man blir sjuk kan man enkelt slå upp vad man kan göra själv och när man behöver mer avancerad vård. Appen Resemedicin kräver ingen uppkoppling.

Boken och appen riktar sig både till personer som reser i tjänsten, t.ex. hjälporganisationer, UD, säkerhetsföretag, journalister, militären, och till privatpersoner som reser mycket och äventyrligt.

Appen finns att ladda ner till en kostnad av 99 kr på App Store (för iPhone) och Play Butik (för Android).

Rickard Ånell är läkare och specialist i ortopedi och flyg- och dykmedicin. Han är också major i försvarsmakten och ansvarig för traumautbildningen vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping. Han har varit i Afghanistan, Bosnien och olika delar av Afrika som soldat och läkare, och har deltagit i Svenska Polarforskningsinstitutets expeditioner till exempel på Nordpolen och i Kamchatka. Han har tidigare arbetat som akutläkare och kirurg.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Idag lanseras elcykelkortet ett alternativ till pendlingskortet

Close