Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Rekordmånga anmälda till helgens BMX SM i Märsta

På lördag är det dags för BMX-SM i Märsta norr om Stockholm. Hela 164 deltagare är anmälda till det corona-anpassade SM-arrangemanget som sker helt utan publik.
Einar Lindberg in action på Europacupen i Verona. Förstaårsjunioren är hemmahörande i arrangerande Märsta BMX.
Fredrik Norkvist, tävlingsansvarig och projektledare i Märsta BMX, säger att det är fler deltagare än normalt och tror det beror på att det finns ett uppdämd behov av att tävla.

– Kul med så många deltagare. Det har varit en utmaning att få ihop mästerskapen inom rådande riktlinjer men har vi full kontroll över själva tävlingen nu. Nu återstår utmaningen med att undvika ansamlingar utanför tävlingsområdet, säger Fredrik Norkvist.

Sveriges förbundskapten Johan Fransson kommer givetvis vara på plats, framför allt för att spana in vilka yngre förmågor som är på gång i BMX-Sverige.

– Det ska verkligen bli jätteroligt. I min roll som förbundskapten handlar SM ​mycket om att titta på vad vi har för cyklister som är på väg upp, och inte bara på de landslags och utvecklingscyklister​ vi redan har. Det ska bli extra kul att se 14-16-åringarna som inom några år kommer upp i juniorklassen, säger Johan Fransson.

SM arrangeras av Märsta BMX och körs på klubbens hemmabana som fått en rejäl ansiktslyftning inför helgens SM-tävlingar.

– Banan är jättefin och klubben har lagt ner mycket tid och kraft för att få den bra, säger Fransson.

Einar Lindberg, förstaårsjunior och Sveriges mest lovande BMX-cyklist har Märsta som hemmaklubb. Einar slutade 4:a ​i de 2 första omgångarna av Europacupen som gick i Verona, Italien i början av september. Johan Fransson låter nästan lyrisk när han pratar om den 17-åriga talangen.

– Det är så kul att se Einar cykla. Han körde verkligen jättefint hela ​helgen och att han vinner båda sina semifinaler som förstaårsjunior går liksom inte att prata bort. Och att sen kunna avsluta båda finalerna med en 4:e plats är superstarkt av honom.

Även 16-åriga Felicia Klingström, Älvsjö bmx klubb, körde väldigt bra hela helgen och tog sig vidare till final och slutade 6:a ​båda dagarna. För de två juniorerna Tim och Oliver var det premiär i internationella sammanhang ​med landslaget och Johan Fransson är nöjd med respektive debut.

Annons

– Vi åkte inte enbart ner för att jaga resultat på listorna utan för att se om vi gjort rätt under våren och sommaren i​i dessa tider, och det har vi verkligen gjort, säger Johan Fransson. LÄS MER OM EURUPACUPEN HÄR

Eftersom både EM och VM har ställts in på grund av pandemin, är det nästan tomt i tävlingskalendern efter SM för landslagscyklisterna BMX. ​Då även Europacupen 3-4 som skulle gått i Frankrike ställdes in återstår bara en omgång av cupen i ​Zolder, Belgien den 31 oktober innan tävlingssäsongen är slut.

För Einar Lindberg väntar förhoppningsvis några månaders vistelse på UCI-centret i Schweiz i vinter om allt går vägen.

– Einar har visat hur duktig han är både fartmässigt och tekniskt men det finns ​alltid små saker att jobba på om han ska ta sig hela vägen till OS 2024 och 2028 som är planen. Förhoppningsvis får han en plats på centret i vinter där han kan träna med cyklister i världsklass och med samma mål som han själv.

Fakta BMX SM 26 september 2020

Lördagens SM kör igång med första start i block 1 kl 10:15.
För att kunna upprätthålla gränsen på 50 personer på tävlingsområdet kommer tävlingen ske blockvis.

Fullständig information hittar ni på Märsta BMX hemsida HÄR

PM och information till föräldrar och medföljande hittar ni HÄR

Livesändning från SM via Solidsport HÄR

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Ludvigsson och Nordén till VM – operation för Emilia Fahlin

Close