Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Race report från Solleröloppet

Under midsommaraftons förmiddag avgjordes att av Sveriges mest klassiska cykeltävlingar, Solleröloppet. 29 damer och 67 herrar var anmälda för att göra upp om segern i den 81:a upplagan.

I damelitklassen blev det en hård fight över banans 100 kilometer. På upploppet var det en mindre grupp samlad och det blev en ordentlig spurt i uppförsbacken mot mållinjen där Ellinor Huusko (Team Rytger) var allra snabbast, tätt följd av Julia Karlsson (Team Crescent DARE/Staffanstorps CK) och Linnea Sjöblom (Team BMS Birn/Upsala CK). Undertecknad hade tyvärr inte möjlighet att följa damklassen närmare eftersom han hade fullt sjå att ta sig runt sin egen bana, men om någon har mer detaljerad information får man gärna maila in den så uppdaterar vi artikeln.

Damernas prispall. Foto: Team Crescent Dare
Damernas prispall. Foto: Team Crescent Dare

Herrarnas lopp började fort, några tvingades släppa redan första gången upp i Gesundabacken efter endast några kilometers körning. Många var det som försökte få till en utbrytning tidigt och en grupp om fyra innehållande Christofer Stevensson och Erik Wallén (Motala AIF CK), Johan Nystrand (CK Hymer) och Magnus Darvell (Borlänge CK) fick tillslut en lucka medan tempot i huvudklungan var förhållandevis ryckigt. Till bergspriset i Skeer efter dryga sju mil trissades dock tempot upp och klungan decimerades betydligt. Ytterligare en grupp på fyra man lyckades få en lucka när fältet bakom avvaktade och försökte jaga ifatt. Dessa fick senare sällskap av enstaka cyklister som själva bryggat över och på väg in mot Sollerön efter ca tio mil anslöt ytterligare femton. Fram till ledarkvartetten var det dock fortfarande stor lucka och denna minskade inte då samarbetet i den större gruppen inte var det bästa.

Annons

Med cirka fyra mil kvar attackerade Christofer Stevensson från tätgruppen och hans trötta utbrytarkompanjoner orkade inte följa. När huvudgruppen fick rapporter om detta och insåg att det fortfarande fanns pallplatser att slåss om gick CK Hymer upp och drog för att hämta in de framförvarande. Till slut kunde Christofer Stevensson vinna med över fyra minuter framför Erik Nyqvist (Skoghall CK-Hammarö) som attackerat själv med någon mil kvar och som precis höll undan för den jagande klungan där Ludvig Bengtsson (Team Tre Berg/Skara CK) knep tredjeplatsen genom en stark spurt.

Imorgon lördag fortsätter tävlingarna på Sollerön med GP-loppet Soldvarvi.

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Långsammast runt Vättern

Close