Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Provkört – Trek Fuel EX 7 29er

Trek Fuel EX 7Treks serie Fuel EX finns i fem olika versioner och 7:an är mellanversionen av dem. Modellen har funnits några år och har genom åren genomgått några mindre finslipningar och börjar nu bli en riktigt vass och rolig cykel.

Fuel EX serien består av fulldämpade aluminiumramar och en härlig geometri perfekt lämpad för vild stigkörning. Under våra tester under normala svenska förhållanden var det inte mycket som kunde stoppa cykelns framfart. I alla fall inte utöver testpatrullens feghet.

Det 720 mm breda styret känns när man sätter sig på cykeln enormt, men det, tillsammans med den stabila QR15-axeln, hjälper dig att se till att framhjulet hamnar där du vill placera det. Ett stabilt styrhuvud och kraftigt diagonalrör ser till att cykeln följer efter.

EX 7:an använder sig av Treks ABP-upphängning av den bakre dämparen, vilket innebär att både det övre och det undre fästet är rörligt och gör dämparen ”flytande” så att den fungerar betydligt bättre under hårda inbromsningar. Vilket alltså gör att du får bättre grepp med bakhjulet under hårda inbromsningar.

Annons
Trek Fuel EX 7
Fuel EX har ABP-upphängning av dämparen där både det övre och nedre fästet är rörlige vilket gör att den fungerar bra även under hårda inbromsningar.

Såväl dämpare som gaffel är utrustade med CTD-dämpare vilket står för Climb, Trail, Downhill. Ett litet reglage gör att du snabbt kan ställa om styvheten i dämparen beroende på vilket underlag du kör på. Även om det är en del pillande att nå ner till ovansidan på gaffeln respektive den lilla spaken på framsidan av dämparen så löser den problematiken med att dämpningen äter upp all din kraft uppför backarna på ett godkänt sätt. Systemet är inte 100 procentigt och skillnaden mellan Trail och Downhill märker man inte speciellt stor skillnad på och även om både gaffel och dämpare blir betydligt styvare när jag lägger dem i climb-läget gungar det fortfarande en del, och käkar upp en del av min energi.

Trek Fuel EX 7 29er är dock en riktigt rolig cykel för dig som gillar köra fulldämpat. De grova 29” däcken med väl tilltagna luftkamrar tillsammans med en effektiv dämpning gör cyklingen ytterst förlåtande och jag kommer på mig själv ibland att sikta på stenarna i stigen istället för bredvid bara för att jag kan…

Trek Fuel EX 7
CTD (Climb, Trail, Downhill)-inställningen sitter både på ovansidan av gaffeln och på dämparen, men Climb-läget kunde i ärlighetens namn varit styvare.

Är du sugen på att själv ta en åktur på Fuel EX 7 innan du eventuellt slår till så kommer det att finnas några exemplar för demokörning i Treks monter på Cykelvasan om ett par veckor. Annars finns Trek Fuel EX 7 ute i butik och kostar cirka 21 000 kronor.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Hopfällbar hjälm från Carrera

Close