Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Landsväg

Presentation av Team Katusha och deras cyklar

IMG_9474_small
Rodriguez närmast kameran med en av lagets cyklar. Vi ser också norske spurtaren Alexander Kristoff som trea från höger i den främre raden.

Som vi skrev på Facebook i förra veckan var vi som enda svenska media på plats i tyska Koblenz för att se presentationen av ProTour-laget Katushas laguppställning inför 2014. Men också få en inblick i hur Canyon utvecklar sina cyklar. Vi fick en mycket intressant intervju med Wolfgang ”Wolfie” Kohler som är en av ingenjörerna bakom de fantastiska cyklarna Ultimate CF SLX och Speedmax CF som båda används av Katusha laget. Mer om den intervjun kommer du att kunna läsa i ett kommande nummer av Svenska Cycling Plus.

Katusha laget är ett ryskt projekt och såväl finansiärer som cyklister är till största delen ryssar. Och det märktes inte minst på presentationen. Konferencierer var två ryska TV-stjärnor och upp på scen för att sjunga ”Happy Birthday” för det femårs-jubilerande  laget kom den populära ryske sångaren Filipp Kirkorov.

Därefter började själva presentationen med att var och en av de 30 cyklisterna presenterades. Till 90 procent på ryska. Då ryska tyvärr inte är ett språk som vi på redaktionen behärskar och det som översattes till engelska effektivt överröstades av de två ryska influgna pianisterna på varsin flygel kan vi tyvärr inte återberätta så mycket om vad som sas. Men det råder ingen tvekan om att lagets stora stjärna även inför 2014 kommer vara spanjoren Joaquim Rodriguez som avrundade en fin säsong med att vinna Il Lombardia. Rodriguez var också starkt bidragande till att laget placerade sig på en 3:e plats i totalrankingen för 2013. Rodriquez berättade lite om sin tid i Katusha och planerna för framtiden:

Jag kände mig hemma direkt i Katusha, och det gör jag fortfarande. Vi är som en stor grupp av goda vänner. Det finns inga språk eller kulturella problem mellan oss. Under de senaste åren har vi visat att vi är på rätt väg och under 2014 ska jag visa det genom att vinna en Grand Tour. Jag har redan varit på podiet många gånger och nu vill jag kliva högst upp som vinnare av Girot eller Vueltan, eller varför inte båda? Men ska jag vara ärlig så gillar jag klassikerna lika mycket som Grand Tour-tävlingarna. Fleche, Liege eller Amstel, det spelar ingen roll. Vi ska visa upp Katushas färger under hela året. Vi har ett starkt lag med både erfarenhet och den ryska gruppen med lovande yngre cyklister som kommer gå långt i framtiden. Vi är redo för den!”.

Annons

För oss Skandinaver kommer nog det största intresset i Katushalaget vara den forne norske mästaren (2011) och den vasse spurtaren Alexander Kristoff. ”Jag har blivit känd som en spurtare men jag har inte samma explosivitet som Cavendish och Kittel, men jag hoppas ändå att jag ska kunna slå dem under de tuffare loppen den kommande säsongen. Jag hoppas kunna överraska på vårklassikerna, men också på Touren. Touren börjar ju i England i år och jag har alltid gjort bra ifrån mig på tävlingar där”, berättar han.

cykel1Efter att hela laget presenterats visades också en av de cyklar som laget kommer att använda under året upp. Och lackeringen kan man väl minst sagt säga var kaxig (se den övre bilden).

Kvällen avrundades med en galamiddag på ett stort slott i närheten av Deutsches Ecke, platsen där Rhen och Mosel rinner samman. Där visade det sig att även världens bästa cyklister inte backar på ett glas champagne eller gott Moselvin.

Rodriguez, Moreno och Paolini backade inte för ett glas champagne.
Rodriguez, Moreno och Paolini backade inte för ett glas champagne.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Vi har provkört en ny crossmodell från Focus

Close