Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Polska mästaren designar cykel med integrerad drivlina

Nuseti BikeAlla som cyklat MTB ett tag vet att kedjan oftast tar en hel del stryk och slits hårt av bland annat grus, sand och annan smuts. Den kräver en hel del omsorg med tvätt om smörjning för att fungera smärtfritt. Tidigare polska downhillmästaren Gregory Zielinski har idag dragit sig tillbaka från tävlingsarenorna, men har istället suttit och klurat på sin kammare över det här problemet och designat en cykel som skiljer sig en hel del från vad vi tidigare sett.

Cykeln som fått arbetsnamnet ”Nuseti” har vad Zielinski kallar IDS (Inner Drive System). Ett system som helt integrerad drivlinan. Det gör att kedja och drev kan vara konstant smorda och driftsäkerheten maximeras tack vara minimal yttre påverkan. Sand, lera, grenar och så vidare är inte längre något som påverkar din framfart, mer än att det möjligen blir lite tyngre att trampa.

”Alla som älskar MTB-cykling kommer förundras över IDS potential”, säger Zielinski.

Zielinski som har sju titlar från de polska mästerskapen och två EM-medaljer hemma i prisskåpet har designat cykeln efter sina egna erfarenheter. Det första konceptet togs fram redan 2008 och den första prototypen byggdes två år senare. Därefter har systemet förfinats och idag håller man på att ta fram en kolfiberram. För att finansiera en lansering och större tillverkning av cykeln har man också dragit igång en crowdfunding kampanj med målet att samla in en halv miljon pund under augusti månad.

Annons

drivlinanZielinski har utöver att utveckla själva skyddet också utvecklat ett nytt växelsystem med 16 växlar med ett spann som sträcker sig från motsvarande 22T/33T till 42T/11T som klarar växlingar även med full kraft på pedalerna, men det ska också gå att växla även när du inte trampar, för att i god tid kunna förbereda dig för den kommande stigningen eller igångdraget. Systemet har också ett snabbfäste så att du snabbt kan plocka bort axeln till det bakre hjulet och byta ut det på bara några sekunder.

Vill du vara med och stötta projektet kan du gå in på kck.st/1mQ0eWG och läsa mer. De som stöttar projektet kan köpa kläder till rabatterade priser eller en hel Nuseticykel för 3 750 pund (ca 46 000 kronor).

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Vi provkör delar av Roses sortiment inför 2015

Close