Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Pierre Mörck laddar för att cykla genom Sverige

– Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”. Det var drömmen och visionen som lett till att Pierre Mörck, initiativtagare till Movemberutmaningen lyckats samla in sammanlagt 600 000 kr till cancerforskning om mäns hälsa. Nu laddar han upp inför en lång och betydelsefull cykeltur om mindre än en månad.

Pierre är initiativtagare till Movemberutmaningen som med tydligt fokus på fysisk aktivitet har samlat in 600 000 kr till cancerforskning och mäns hälsa. Tidigare blev han första person att simma hela sträckan mellan Rättvik-Leksand och i juli ska han börja cykla sträckan Gällivare-Trelleborg för att utmana kring frågan om stillasittande och inspirera till rörelse.

Pierre berättar att hälften av alla vuxna har farligt dålig kondition. 80 % av alla unga rör inte på sig tillräckligt. Andelen med fetma har tredubblats sedan 1980-talet och vi ser idag en generation unga som förväntas bli den första som lever kortare liv än sina föräldrar.

– Ändå tar vi det inte på allvar. Ändå rör vi på oss allt mindre. Ändå är fysisk inaktivitet idag den fjärde vanligaste orsaken till förtida död. Hur kan vi vara så ”snälla” och tycka att det är ok? Barn och unga letar efter förebilder bland oss vuxna. De ser ett gäng soffpotatisar som ibland besvärar sig med att lyfta blicken mellan Facebookuppdateringarna. Både vuxna och barn sitter i genomsnitt 9 timmar om dagen, och vi bygger en rörelsefientlig värld som kostar både människoliv och en massa pengar, säger Pierre Mörck som med Movemberutmaningen hoppas inspirera fler till mer rörelse.

Pierre menar att vi måste våga och orka vara förändringen som vi behöver se. Framförallt nu i coronatider, då vardagsmotionen försvinner allt mer.  Andelen barn som tar sig till skolan på egen hand sjunker stadigt för varje år och har på sina håll halverats sedan slutet av 1990-talet.

Annons

– Vi behöver nog nyansera diskussionen. Kanske inte prata om att folk ska träna en massa, utan att vi måste röra på oss över huvud taget. Stillasittandet äter upp oss och bidrar till att många folksjukdomar ökar och det psykiska måendet blir allt sämre, menar Mörck och syftar på att stressen ökar och sjukskrivningarna blivit fler.

Pierres egen pappa dog i hjärtinfarkt när han var liten. Släktträdet har inte de livligaste av rötter, där alla har mött samma öde på ena sidan av trädet. DNA och sina gener är det svårt att göra något åt, men livsvalen kan vi absolut påverka. Och där menar han att vi behöver bli mer medvetna. För oss, för våra barn och framtid.

– Vi måste sluta vara så jäkla ”snälla”. Vi behöver inse faktumet att vi bygger en värld som ser till att fler dör för tidigt av orsaker som vi faktiskt kan göra något åt. Kanske ska vi tydligare uppmuntra och framförallt uppmana vuxna att vara en del av förändringen som vi behöver se. Våra beslut har inte bara konsekvenser på oss, utan också på våra barn. Vilket arv vill du lämna och hur vill du att kommande generationer mår? Den förändringen startar idag och börjar med vad dig och mig, menar Pierre.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
CECILIA HANSEN – TEMPOKANON OCH ZWIFTDROTTNING

Close