Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

På väg till Åland: Skepp o hoj

JAN_8185_JesperAnderssonPhotography

Vi värmer oss i vinterrusket med Jesper Anderssons minnen från sommarens runda på Åland.

Färjan som ska ta mig från Grisslehamn över till Eckerö förtöjer, och plötsligt är temat för denna helg lika uppenbart som om det vore en ­blinkande neonskylt – skepp och hoj!

 

Folk tittar lite nyfiket på mig när jag rullar fram på Grisslehamns kaj mot färjeläget. Bilen får lov att stanna här på fastlandet, för nu blir det en tur över med enbart ­landsvägscykel och en ryggsäck.

Färjan håller precis på att lägga till och öppnar upp gapet likt en fisk som ska svälja sin frukost. Jag tar min cykel och rullar ombord tillsammans med de motorförsedda cyklarna.
Jag är på väg till Eckerö för ett landsvägsäventyr runt Åland. Efter två timmar lägger fartyget till, jag låser upp hojen och när sjömannen pekar på mig rullar jag ut ur gapet på fartyget. Det är sista båten för dagen och vi kommer fram till Eckerö runt tiotiden på kvällen, lagom för att rulla de ­ungefär två kilometerna upp till Käringsund och till den stuga där jag ska tillbringa natten i det bortflyende solljuset. Planen för morgon­dagen är att kombinera färjeåkande och cykling för att på så sätt utforska Ålands skärgård.

JAN_8269_JesperAnderssonPhotography
Ju snabbare man cyklar, desto mer får man vänta…

Egentligen skulle det gått ett landsvägslopp här denna helg med ett annorlunda och spännande upplägg, med bland annat tempoetapper ­mellan olika färjelägen. Tyvärr är det för få anmälda, och istället blir vi en liten grupp med uppdraget att testa och utvärdera bansträckningen i synnerhet och Åland som destination för landsvägscyklande i allmänhet.

Klockan ringer och jag gör mig redo för att möta upp de andra cyklisterna i receptionen vid 06:45. Ska man hinna runt Åland och alla färjor så får man lov att vara lite morgonpigg.

Vädret är bra, lite kyligt så här pass tidigt men det ser ut att kunna bli en fin tur. Dagen till ära har vi lyxen att ha tillgång till en följebil i vilken jag slänger in min något otympliga kameraväska. Strax efter klockan sju rullar en liten grupp om totalt åtta cyklister iväg från Käringsund resort på dagens första etapp. Det är blåsigt, och vi har nöjet att ha mer eller mindre rak motvind under de ca 65 kilometerna som ska avverkas. Det är inte överdrivet gott om tid och för att ha marginal för oförutsedda problem som exempelvis punkteringar sätter vi ett hyfsat högt tempo och turas om att ligga i täten och ta vind.

DSC_3306_JesperAnderssonPhotography
Dagens trafik utgjordes till största delen av vår egen följebil.

Under första sträckan rör vi oss mesta­dels på större vägar. Jag både förvånas och imponeras av den fina vägbanan, brad och med en fantastiskt jämn och fin asfalt. Snart kommer vi in på något mindre vägar som passerar åkermark, skog och mysiga gårdar. Det märks att man lagt mycket energi på cykelturismen här på Åland, för man behöver inte cykla långt innan man ser skyltar för olika cykelleder. Det finns en hel del småvägar som ser inbjudande ut, men vi håller oss snällt till färdplanen.

Annons

Vi når första färjan problemfritt och får istället lov att vila ett tag. En del färjor går bara över små sund och andra ­trafikerar något längre sträckor, så se till att ha koll på när de färjor du planerar att ta kastar loss så att du inte missar dem eller behöver vänta onödigt länge vid färje­läget. Första färjan tar oss till Föglö där den årliga Föglödagen just håller på att ställas i ordning, och vi får också förklarat att här var tanken att ha en tempoetapp under den tänkta landsvägstävlingen. Full gas från färjeläge till färjeläge.

Vi arbetar oss vidare på våra cyklar och med hjälp av färjor, och snart är vi hyfsat långt ut i den Åländska skärgården. Det blåser fortsatt och man märker inte av den gassande solen. Öarna har en hel del skog, vilket gör att även om det blåser så upplevs inte vinden överdrivet ­betungande. Det är glesbefolkat på de yttre öarna och rusningstrafiken består i värsta fall av två bilar som av en ren slump råkat hamna i samma korsning vid samma tillfälle. Kvalitén på vägarna fortsätter att överraska, till och med här ute där det knappt bor några människor (knappt några djur heller vad det verkar) är asfalten väldigt jämn och fin. Konstigt att man inte ser fler landsvägscyklister med tanke på de fina förutsättningarna. Vi möter vid ett färjeläge en cyklist från Ukraina som är här på cykelsemester och plötsligt blir man sugen på att tälta, sova i sovsäck och koka kaffe på stormkök.

JAN_8272_JesperAnderssonPhotography
Man kan njuta av både fullt ös på racer och lite mer avslappnad semestercykling.

Snart har vi nått vår östligaste punkt och vi börjar röra oss västerut och således hemåt igen, tillbaka mot Eckerö. Timmarna går, det blir inte extremt många cykeltimmar men väntan på färjor och likaså åkandet av dessa gör att det blir ett långt äventyr. Utbudet av öppna restauranger och likaså maten på de längre färjorna är hyfsat begränsad så vi vill tipsa om att ta med en del ätbart. En femtimmars runda på racer med lite bars som energi är inga konstigheter, men en heldag där cykling på skaplig intensitet blandas med väntan och båtåkande kräver lite mer.

Väl tillbaka vid Käringsund har vi avverkat knappt 170 kilometer på ca 12,5 timmar, varav effektiv cykeltid är under fem timmar. Det blir alltså en ganska lång dag även om cyklandet inte blir så extremt. Solen visar sina spår och det sitter fint med en bastu nere vid havet som en avslutning på en heldag i den vackra Åländska skärgården.

Att ta med sig cykeln på Eckerölinjen kostar 50 kronor utöver biljettpriset på 45 kronor per resväg, så under en hundralapp för att ta sig över till den Åländska skärgården. Ta med dig hela familjen på cykelsemester eller låt de njuta av alla de aktiviteter som Käringsund resort erbjuder medan du ägnar dig åt lite Skepp och Hoj.

Det finns många vägar här på Åland och vill man så kan man hålla sig enbart på Eckerö och cykla en hel dag om man helt och hållet vill slippa att vänta på färjor. Den tänkta landsvägstävling blev alltså inställd men dagen efter vår cykeltur gick Käringsundsloppet av stapeln där man i år kunde välja mellan distanserna 85-, 33- och 11 kilometer. Utöver ovan nämnda cykelmotionslopp har Ålänningarna verkligen satsat på oss som har en kärlek för att trötta ut oss och kan även erbjuda marathon, triathlon, swimrun och mycket därtill.

Mer info om tävlingen på www.karingsundsloppet.ax och om Käringsund resort på www.karingsund.ax 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Nya tillskottet i Team Sky sprider lovord omkring sig

Close