Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB

Organisationen bakom Cape Epic startar lopp för fatbikes

Snow EpicTeamet bakom det mytomspunna Sydafrikanska etapploppet Cape Epic satsar nu mot Europa och Schweiziska alperna.

Mellan den 14 till 18 januari 2015 kommer man arrangera Snow Epic. Europas första vinterfestival på cykel i bergen runt Engelberg. Själva tävlandet kommer att ske på fatbikes, alltså MTB-cyklar med extremt feta hjul. I samband med tävlingarna kommer det också arrangeras en vintercykelmässa i området.

”Vi har under flera år funderat på att utöka Cape Epic”, berättar Kevin Vermaak om bakgrunden till Snow Epic. ”Vårt mål när vi startade Cape Epic var att skapa det främsta etapploppet på MTB i världen, och många skulle nog hålla med om jag säger att vi lyckats”, fortsätter han.

Cape Epic som startade 2004 har på bara 10 år vuxit till att bli det MTB-event som ses av flest TV-tittare i världen och har rankats som ”hors categorie” (utanför kategorierna) av UCI. På landvägssidan har Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a Espana samma status.

snow epic
”Vi ville inte starta ännu ett nytt etapplopp, varken i Sydafrika eller på någon annan plats. Vi ville göra något ’coolt’, skapa en helt ny upplevelse”, fortsätter Vermaak. ”Jag tror vi har gjort det med Snow Epic”.

Annons

Deltagarna i Snow Epic kommer att genomföra fem etapper på tre dagar. Varje etapp har sin unika karakteristik. Det blir cykling på stigar och backar som normalt bara används av skidåkare. Bland etapperna kommer det finnas tuffa stigningar, en bana nedför skidbacken, en XC liknande bana nere i dalen samt en parallellslalom i elbelysning. Tävlingstiden per dag kommer att varierar mellan två till tre timmar för de bästa, medan de lite sämre troligen får räkna med att kämpa på i upp emot fem timmar per dag.

snow epic
Snötunnlar är något som du säkert får uppleva om du cyklar Snow Epic.

Fat bikes kommer ursprungligen från USA där man använde de superbreda däcken för att ta sig fram genom snön i Alaska och i öknens sand i New Mexico. Nu är de feta cyklarna det cykelsegment som växer snabbast i USA och utvecklingen i Europa går snabbt framåt. I nästa nummer av Allt Om MTB kan du läsa vårt första test av Fattys.

Du kan läsa mer om Snow Epic på www.snow-epic.com

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Två svenska medaljer när landsvägs-VM summeras

Close