Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Nytt världsrekord

kollageDen före detta professionella MTB-åkaren Thomas Frischknecht och guiden Thomas Giger slog i måndags världsrekordet i antal förlorade höjdmeter på en dag. Totalt körde de 13 572 meter nedför under drygt 13 timmar. Rekordåket, eller snarare åken ägde rum i bergen runt Davos. Aldrig förr han någon åkt så många olika utförslöpor förr.

Rekordförsöket startade redan innan solen hade gått upp från toppen av Davos Jakobshorn (2590möh) och anlände till den lilla byn Küblis strax efter att det hade mörknat.

”Jag har fortfarande mountainbikeåkningen i blodet. Dagens körningar var helt fantastiska med nästan en överdos av härliga berg och singeltracks. Och det är helt klart en speciell känsla att veta att ingen har gjort något liknande tidigare”, kommenterade den tredubbla världsmästaren Frischknecht äventyret, och la sedan till att detta nog var höjdpunkten i hans karriär.

Den utmärkta leden ”Bahnentour Davos Klosters” fick bli utgångspunkt för rekordförsöket, eftersom den erbjuder hela 10 000 höjdmeter och har ett bra utbud av olika typer av liftar, som snabbt tar upp cyklisterna till toppen igen. De flesta klarar dock inte att genomföra hela Bahnentour på en dag, en slinga som förövrigt är skapad av just Thomas Giger.

Annons

bildEn avgörande orsak till att rekordet lyckades slås var att de inte en enda gång fick problem med sina cyklar, Scotts nya Genius LT.

När dagen var till ända hade de båda cyklisterna loggat 13572 höjdmeter utför och en total distans av 125 km. De flesta lyften gjordes med Davos Kosters kabinbana, men 830 höjdmeters klättring fick cyklisterna själva stå för också.

Den här helgen gör för övrigt vår redaktör och bloggare, Jesper Andersson, debut i DH-spåren. Du följer väl hans äventyr på vår sajt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Gustav 9:a på VM-tempot

Close