Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
BanaTävlingsnytt landsväg

Nytt svenskt rekord för Gustav Larsson

Under lördagen hade Gustav Larsson planerat ett bli världsrekordhållare. Men det höll inte riktigt hela vägen under entimmespasset på velodromen i Manchester.

Istället kan han glädjas åt att han slog det gamla svenska rekordet (Pär Edgrens 45,335 km från 1996) med ordentlig marginal och det nya svenska rekordet lyder nu 50,016 km. 16 meter över den smått magiska gränsen på 50 km alltså, det motsvarar bara något över en sekund…

Gustav inledde sitt rekordförsök optimistiskt men säger på Twitter att han redan efter fem minuter förstod att det inte skulle gå vägen. Även om Larsson kanske öppnade lite väl optimistiskt med en fart på över 53 km/h på de inledande tio varven sjönk därefter kraften i tramptagen rätt dramatiskt. En analys av effektutvecklingen under rekordförsöket visar att han under de första 40 varven hade cirka 60 watts högre effekt än under de efterföljande 150. För att slå rekordet hade det krävts nästan samma effekt som på de inledande 40 varven under hela timmen.

Annons

Gustav säger själv att han är besviken, men öppnar samtidigt upp för en möjlighet att han kanske gör ett nytt försök inom kort. Vi får väl se om vi kan få en svensk rekordhållare senare i år…

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.