Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Nytt nationellt projekt erbjuder ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning att cykla tvåhjuling

FUB Stockholm får stöd med drygt 1,2 miljoner kronor från Arvsfonden för sitt projekt Jag Kan Cykla.

Foto: Tobias Adolfsson

Projektet syftar till att testa och vidareutveckla en amerikansk metod som möjliggör för målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättningar att lära sig cykla tvåhjuling. Målet är att undersöka formerna för en kursverksamhet och utveckla teknisk kompetens kring anpassningar av cyklar.

– FUB Stockholms projekt Jag Kan Cykla är ett bra exempel på hur man kan uppmärksamma och inkludera personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta fram viktiga samhällsfrågor, men oftast saknas det pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Vidare är syftet med projektet att etablera relevanta samarbeten med skolor, föreningar och andra aktörer som kan bidra med kompetens, utrustning och förvaltning av modellen. Projektet är ett resultat av en förstudie där metoden testats på en mindre grupp personer. FUB Stockholm, tillsammans med samarbetsparter, ska nu genomföra en flerårig insats där metoden och utbildningsmaterialet prövas i ett större, nationellt projekt.

Annons

– Vi på FUB Stockholm är oerhört glada att Arvsfonden stödjer oss i vår strävan att barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning ska få leva ett liv som andra. Genom Jag Kan Cykla vill vi i FUB Stockholm erbjuda möjligheten till  att lära sig cykla och att få uppleva frihetskänslan av att susa fram på cykel. Cykling ses som en vardaglig fysisk funktionsförmåga för de flesta men för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning är denna grundläggande färdighet inte någon självklarhet, säger Bengt Lyngbäck som är en av initiativtagarna till projektet.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Zwift föreställer sig framtiden, i New York

Close