Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Intervjuer

Ny bloggare på sidan – Christofer Stevenson

Christofer StevensonChristofer Stevenson – regerande svensk mästare med målsättningen att behålla tröjan

När cyklisterna på linje-SM förra sommaren kom in på upploppet var det Christofer Stevenson som drog upp spurten och det höll hela vägen in över mållinjen, en av de som inte orkade hänga med i spurten var förra årets stora svenska manliga stjärna, Fredrik Kessiakoff. Även om det inte är huvudmålet för säsongen har Christofer målsättningen inför årets SM klar för sig: ”Att försvara tröjan och behålla den hade varit riktigt roligt, det är inte många som lyckats med det”. Faktum är att vi får gå tillbaka ända till 1971 för att hitta Jupp Ripfel, som då tog sin andra raka titel, och sin fjärde totalt.

Men historien om nu 31-åriga Christofer Stevenson börjar långt tidigare än så. Christofer föddes 1982 i Karlstad, men växte upp i närliggande Säffle. Christofer startade sin idrottskarriär som skidåkare och behövde något att göra under barmarkssäsongen, och i tioårsåldern testade han på mountainbike för första gången. Genom åren blev det allt mer MTB på sommarhalvåret och när det var dags att välja till gymnasiet stod valet mellan att satsa på skid- eller cykelgymnasium. Valet föll på cykelgymnasiet i Vansbro, eftersom det låg betydligt närmare hemmet är skidgymnasiet i Gällivare som var alternativet. Under tiden på cykelgymnasiet blev det allt mer landsvägscykling och 2000 tog Christofer JSM guld på linje och efter det har det i princip bara varit fokus på landsvägsåkning.

2004 fick Christofer chansen att köra för i ett av de bästa franska amatörlagen. ”Det var ett tufft men lärorikt år”, berättar Christofer. Resultatmässigt blev det kanske inte fullt så lyckat som han hade hoppats på, men det gav mycket erfarenhet som han haft stor nytta av längre fram.

Istället för en fortsättning i Frankrike blev det ett år hemma i Sverige med Team Mälarenergi, vilket verkligen gav resultat och med totalt 10 segrar under året fick Italienska proffslaget Amore & Vita upp ögonen för den storvuxna (190 cm) svensken och erbjöd honom ett kontrakt som proffs. Det första året som proffs blev allt annat än glamoröst. En långdragen körtelfeber förstörde det mesta av säsongen men Christofer fick en ny chans året därpå och då fungerade det bättre. Sedan 2008 har Christofer kört för olika nordiska lag, med en kort sväng i brittiska Team UK Youth. Under 2013 kommer vi få se honom i det hårdsatsande danska laget Team Concordia-Riwal.

Framtidsplaner
Den kommande säsongen kommer bli mycket prioritet på de stora danska loppen. ”Det är viktigt för laget att visa upp sig på hemmaplan”, berättar Christofer, och det finns flera bra danska lag som slåss om både platserna och framför allt sponsorspengarna som finns att ta del av. Därför gäller det verkligen att visa upp sig inför den danska publiken. Ett viktigt mål är förstås också SM, där Christofer alltså är titelförsvarare på linjeloppet. Att han vill försvara titeln råder inget tvivel om men frågan är vilken prioritet han kommer att lägga på att prestera på max till SM. Lagets prioriterade tävlingar går ju före och om de anser att det finns viktigare tävlingar så får det bli de som det formtoppas till.

Annons

Christofer tävlar också i Sverige för Team Kungälv, men på SM kommer det troligen bli kamraterna i Concordia Riwal som kommer att hjälpas åt för att man skall nå framskjutna placeringar. ”Vi är fem svenska i laget och det är nog troligast att det blir vi fem som hjälps åt även på SM”, säger Christofer.

Träning
Christofer är inte någon stort supporter av långa träningsdagar. ”Jag ser hellre till att göra något vettigt när jag väl är ute”, skrattar han, ”jag satsar mer på kvalitet än kvantitet”. Trots det blir det ändå en hel del träningstimmar och snittet har de senaste åren legat på cirka 900 timmar per år.

Till dig som inte tränar riktigt på samma nivå som Christofer gör har han några bra tips att ge. ”Se till att du har en plan med din träning och se till att följa den”, säger han. Att bara ge sig ut och köra en runda när solen skiner och känslan faller på kommer inte att ge några större resultat tror han. ”Se till att varje träningspass har ett syfte, och lägg upp det efter det”, fortsätter han. ”Det viktiga är att tro på sin träningsplan och sin träning, då får man bättre självförtroende och klarar att utföra det som man satts sig in för att göra.”

Ny bloggare
Christofer är just nu aktuell som ny bloggare här på sidan och sin blogg kommer han att ge oss lite inblick i vardagen som proffscyklist, men han kommer också att dela med sig av både sina egna träningspass men också tipsa om vad du som amatör skall tänka på när du tränar och tävlar. På bloggen kommer ni också få lära er vad det egentligen innebär att köra i ett ”continentallag” och vilken typ av cyklister och tävlingar som man får möta där. Räkna med att det kommer bli en intressant och lärorik blogg att följa.

 

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Långtidstest Canyon Nerve AL 8,9 29″. En första titt.

Close