Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Kost, kropp och själKost/Hälsa

Ny återhämtning från Resorb innehåller inte mycket

Resorb SportResorb har under de senaste tio åren varit förknippat med vätskeersättning, och på något sätt är det lite konstigt att man på Resorb inte börjar marknadsföra sig mot idrottare tidigare. Men nu har produkten kommit, Resorb Sport.

Resorb Sport är ett pulver som du tillsätter i vatten och får därmed en dryck som återställer kroppens vätske- och saltbalans. Till skillnad från många andra återhämtningsdrycker innehåller Resort Sport inga proteiner alls. Faktum är att drycken utöver smakämnen, inte innehåller så mycket överhuvudtaget.

Pulvret säljs i form av små plastpåsar som ligger förpackade om tio i en kartong. Varje påse skall blandas upp med 250 ml vatten, men det ger en både söt och starkt citronsmakande lösning, och våra personliga smaklökar tyckte det smakade betydligt bättre när den blandades med minst den dubbla mängden vätska. En påse innehåller 5,7 gram kolhydrater i form av glukos (socker), vilket motsvarar ungefär 1,5 sockerbit, som jämförelse innehåller 250 ml Gainomax 40 gram kolhydrater.

Vidare innehåller pulvret också en hel del salter i form av natriumklorid (dvs koksalt) och kaliumklorid. Livsmedelsverkets rekommendation är 5-6 gram salt per dag, och en påse av pulvret innehåller drygt en tiondel av det. För att fortsätta jämförelsen mot Gainomax, som nog är den mest etablerade återhämtningsdrycken på marknaden, så innehåller 250 ml av den drycken mindre än hälften så mycket salt.

Det som skiljer Resorb Sport från vanligt vatten med en sockerbit och en nypa salt är att den också innehåller kalium, kalcium och magnesium som är ämnen som har förknippas med att kunna minska riskerna för kramp. En påse innehåller ungefär 10% av dagsbehovet av kalium, 15% av dagsbehovet av kalcium och 27% av dagsbehovet av magnesium. För att fortsätta jämförelsen med Gainomax så har Resorb här en klar fördel eftersom Gainomax inte innehåller något magnesium eller kalium alls, eller väldigt små mängder.

Annons

Som vi skrev tidigare levereras alltså Resorb Sport i smidiga små plastförpackningar med 10 stycken i en kartong, och en kartong har det rekommenderade priset 79 kronor. Varje påse kostar alltså 7,90. Inte mycket pengar, men med tanke på att innehållet i princip motsvara en sockerbit och en nypa salt är det ändå rätt bra betalt.

Själv skulle jag nog istället föredra ett glas lättmjölk (1 dl) för en knapp krona, efter mitt träningspass. Då får jag i princip samma salter plus en mängd vitaminer, proteiner och andra näringsämnen på köpet.

Tycker du ändå att en lite påse med pulver låter som en smidig lösning att ha med till omklädningsrummet, vilket det onekligen är, så löser sig pulvret snabbt i vattnet och smaken (om man blandar ut den mer än vad som rekommenderas) uppfriskande och söt, men räkna inte med att den kommer göra några underverk för återställningen av dina muskler efter träningspasset.Innehåll

3 kommentarer

 1. Men hur kan ni jämföra den med återhämtningsdrycker? Vad jag kan se, så är den inte ämnad för det. Utan den motsvarad det jag dricker i flaskan UNDER turen, vatten med en eller två resorbtabletter i. Mest för att få i mig salterna, som ersättning för det jag svettas ut.

  Ni har blandat ihop orden återställning och återhämtning helt enkelt. Två helt olika saker.

 2. Rubriken på det pressmaterial som skickats ut från Resorb är “Resorb lanserar återhämtningsdryck för elitidrottare och motionärer som bryr sig om vad de dricker”.

  Fortsatt citat från pressmaterialet:
  “Vi såg ett behov på marknaden för återhämtningsdrycker”, säger Magnus Brasen, marknadschef.

  Sedan kan jag bara hålla med dig, den skulle kunna fungera som dryck att ha med i flaskan, men det är som sagt inte det den marknadsförs som.

 3. Kul att ni uppmärksammat produkten! Återhämtning är kanske ett olyckligt valt ord i sammanhanget då återhämtning ofta kopplas till protein och kolhydrater. Resorb Sport är en vätskeersättning som hjälper till att återställa kroppens vätske och salt balans. Innehållet är baserad på WHOs grundrecept för vätskeersättning och innehåller även magnesium. Den Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har fastställt att magnesium bidrar till bl.a. minskad trötthet och utmattning, elektrolytbalans, normal energiomsättning, normal muskel funktion och protein syntes.

  Poängen med Resorb är därmed att snabbt återställa kroppens vätskebalans. En tillsatts av protein och fler kolhydrater skulle ge ett långsammare upptag i magen och därmed en långsammare återställning av vätskebalansen. Syftet med Resorb Sport är att snabbt kunna ersätta förlorade salter vilket i sin tur påverkar vätskebalansen positivt. Blodvolymen ökar vilket i sin tur påverkar hjärtats slagvolym. Återflödet av blod till hjärtat ökar och hjärtat kan i sin tur pumpa ut en större mängd syresatt blod och chansen för en bra prestation ökar.

  Vi upskattar mycket att få respons på hur vi kommunicerar kring produkten. Det är inte bra om vårt budskap missförstås. Jag hoppas att detta ger er en bättre förklaring på hur produkten skall användas.

  Cykla Säkert

  Magnus Brasen
  Cykelintresserad Marknadschef
  Nestlé Health Science

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Damerna får ytterligare ett lopp i Swe-cup

Close