Nu drar Tour de France igång! Vi tittar närmare på helgens etapper

Landsväg 2 Jul 2016

Etapp 1 Lördag 2 juli

Mont-Saint-Michel – Utah Beach Saint-Marie-du-Mont

Längd 188 km Profil Platt

Till skillnad mot en individuell eller lagtempoprolog som det brukar vara i Touren börjar årets upplaga med en linjeetapp. Banan börjar vid det oerhört vackra klostret och tillika världsarvet i Mont-Saint-Michel för att sedan ta cyklisterna via platta vägar norrut längs västkusten i Normandie till en förmodad klungspurt.

Det öppna landskapet gör dock att kantvind kan vara en stor faktor och den första linjeetappen brukar alltid vara otroligt nervös, så mycket kan fortfarande hända innan cyklisterna når målet vid Utah Beach i Saint-Marie-du-Mont, som främst är känd för ilandstigningarna under D-dagen i andra världskriget.

Etapp 2 Söndag 3 juli

Saint-Lô – Chebourgen-en-Cotentin

Längd 182 km Profil Platt

Första veckan på Touren brukar vara reserverad för spurtarna med flera platta etapper på rad, möjligtvis med ett lagtempo eller någon kullerstensetapp insprängd emellan. Men i årets upplaga får förhandsfavoriterna för totalsegern visa korten redan under andra dagen. Vägen till målet är till största delen platt, men etappen avslutas med en riktigt tuff backe upp till Chebourgen-en-Cotentin.

Backen, som heter Côte de la Glacerie, är förvisso bara 2 kilometer lång men lutningen varierar. Den börjar ganska snällt på 5,4 %, ökar till 10,4 % för att sedan skjuta rakt upp i himlen med 14 % innan den avtar en aning mot mållinjen. Chris Froome, Nairo Quintana och Fabio Aru kommer att behöva vara på sin vakt för att undvika kantvinden och hålla position under de sista nervösa två milen in mot backen.

Det kommer att bli en spännande dag eftersom cyklisterna som kör för sammandraget vet med sig att de kan tjäna några sekunder på sina konkurrenter om de är pigga på slutet, men att de lika gärna kan tappa värdefull tid om de inte har benen eller hamnar bakom en stor vurpa.

Läs mer: Så blir en utbrytning till

Kantvind kan ställa till det för cyklisterna. Foto: Tim de Waele
Kantvind kan ställa till det för cyklisterna. Foto: Tim de Waele

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.