Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Övrigt

Mycket ungt och tunn elit på SM i bancykling

Årets SM på bana bjuder på flera grenar och många unga deltagare. Kanske tänds det någon ny stjärna som kan ta OS-medaljer om fyra år?
Årets SM på bana bjuder på flera grenar och många unga deltagare. Kanske tänds det någon ny stjärna som kan ta OS-medaljer om fyra år?

Sveriges, i modern tid, tredje mästerskap i bancykling står för dörren och i helgen kommer det tävlas för fullt på Velodromen i Falun.
Det kommer alltså bli en intensiv idrottshelg i Falun, för samtidigt med cykeltävlingarna avgörs också Svenska skidspelen på Lugnet.

Men skidåkarna lämnar vi därhän och tittar närmare på tävlingarna inne på Velodromen.

Publiken kommer att kunna se tävlande i de fem disciplinerna – Sprint, Eliminering, Poänglopp, Tidslopp och Förföljelse. Klasserna är från P/F 13-14 till Elit D/H och Paracykel.

I startfältet kommer det finnas dels cyklister som har bancykling som huvudgren, men även några kända profiler från cykelsportens andra grenar, som t.ex. Frida Knutsson som vann två SM i landsvägscykling 2014 (JSM och kortbane-SM) och representerade juniorlandslaget på VM i landsväg 2015. Men det är ungdomarna som står i fokus på helgens mästerskap, något som tävlingsarrangören tycker är extra roligt.
”Det är ju ungdomen som är idrottens framtid, och det är kul att se ett stort antal deltagare som väljer att tävla på Velodromen,”, säger Magnus Nerpin, ordförande i arrangörsföreningen Velodrom CK.

Magnus tror också att bancykling har goda förutsättningar att växa både för ungdomsidrottare och elitcyklister på väg mot en proffskarriär, då grenen erbjuder cykelträning bortom trafikerade vägar och fungerar alla årstider. Tävlingar i bancykel är mycket publikvänliga i och med att det är korta och fartfyllda lopp där åskådaren kan följa hela loppet på ett enkelt sätt.

Några startlistor verkar vara svårt att finna (ett hemlighålla dem är kanske en strategi för att höja förväntningarna), men från förbundets sida har vi i alla fall fått bekräftat att elitcyklisterna Johan Landström, Team Ormsalva och Selma Svarf, Team Cresent D.A.R.E. är anmälda. Men den stjärnstatus SM på bana tidigare haft med världscyklister som Jenny Rissveds, verkar det inte bli i år.

Annons

Första Para-SM i bancykel
I årets mästerskap får även Paracykel för första gången SM-status, både i tandem och individuell bancykel.
”Paracykel-verksamheten börjar få fäste, vilket är mycket glädjande för oss alla som jobbar för att Paracykel ska utvecklas och växa. Vi kommer att få se allt fler svenska mästare inom Paracykel framöver”, säger Michael Lindgren, projektledare för Paracykel.

En av favoriterna och som säkert inte kommer åka från Falun tomhänt är paracyklisten Henrik Marvig, Jönköpings CK. Henriks satsar för fullt mot Paralympics i Rio (på landsväg) och om den satsningen och mycket mer kan du läsa om i nästa nummer av Svenska Cycling Plus som kommer om ett par veckor.

Vi önskar alla deltagare lycka till, och hoppas att inte resultatlistorna är lika hemliga som startlistorna.

Hålltider för SM i bancykel 13-14 februari 2016
Lördag 13 februari
Sprintkval, elimineringslopp och tidslopp kilometer samt Paracykel (individuell och tandem)
OBS! Tiderna är ungefärliga
08.00 Uppvärmning på banan
09.00 Tidskval Sprint, Tidslopp, Paracykel
12.00 Paus 45 minuter
12.45 Eliminering, Sprintfinaler

Söndag 14 februari
Sprintfinaler, poänglopp och förföljelselopp.
OBS! Tiderna är ungefärliga
08.00 Uppvärmning på banan
09.00 Första start Tidskval förföljelse, poänglopp
12.00 Förföljelse finaler

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Tufft med svenska MTB-platser till OS

Close