Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Landsväg

MP vill sänka momsen på cykelreparationer

2009 lämnade Miljöpartiet in en riksdagsmotion där man i 44 punkter ville förbättra villkoren för cyklingen. Bland annat ville man satsa mer på cykelvägar, sänkt moms på cykelreparationer och slopad förmånskatt på tjänstecyklar.

Nu lyfter man frågan ännu en gång och i sitt budgetförslag som offentliggjordes i slutet av förra veckan vill man bland annat satsa 1,5 miljarder på ny- och ombyggnad av cykelvägar och halvera momsen på cykelreparationer.

Miljöpartiet anser att det görs för lite för cyklisterna i Sverige, och framför allt cykelpendlarna, och man gör också en jämförelse med bland annat Köpenhamn som har en helt annan cykelkultur än vad vi ser i exempelvis Stockholm.

Många använder idag inte sin cykel eftersom den står trasig i källaren, och man blir inte färdig att laga den, därför vill man halvera momsen på cykelreparationer, en för staten ganska försumlig kostnad, och därför tror man att det skall vara genomförbart. Per Bolund, ekonomisk-politisk talesman, räknar med att det skulle vara en kostnad på cirka 18 miljoner kronor per år. En reparation på 500 kronor skulle på så sätt bli cirka 60 kronor billigare. Frågan vi ställer oss är om det kommer få fler att baxa upp den punkterade cykeln från källaren och ta den till cykelverkstan för en genomgång.

Annons

Slutligen tycker Per Bolund det är märkligt att svenska staten förmånsbeskattar tjänstecyklar som används privat, men inte arbetsgivarens bidrag till motion. Att använda tjänstecykeln från jobbet till gymmet bör således förmånsbeskattas, men träningsavgiften till spinningpasset är skattesubventionerat… Det är inte utan att vi på redaktionen kan hålla med Per om att det är ett märkligt förfarande.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.