Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
LandsvägMTBUngdomscykling

MOT NYA HÖJDER MED NATIONELLT CYKELCENTRUM?

Kan cykelsporten bli lika stor i Sverige som nationalsporten längdskidor? Även om kalendern fyllts med fler UCI-lopp de senaste åren och både bredden och toppen växer är det en lång bit kvar mot att nå exempelvis skidsportens status. Men det finns ambitioner, och vi har tittat närmare på ett par projekt som kan bidra en bra bit på vägen. Ett av dem ska vi bertta om här och det gäller ett Nationellt Cykelcentrum i Jönköping.

Foto: arkivfoto av Niklas Wallner

Idag ligger svenska cykelförbundets kansli i Stockholm, och kompetenser inom de sju olika disciplinerna är utspridd över landet. För att bli en starkare cykelnation pågår en satsning för att samla allt under samma tak i Jönköping, med England som förebild.

Att skapa ett nationellt cykelcentrum ingår i Svenska Cykelförbundets utvecklingsplan, vars syfte är att utveckla sporten inom tre områden, barn och ungdom, bredd och organisering.

“Ska man utveckla en idrott gäller det att titta på bra exempel. Ett av dem är England, som gått från att vara en B-nation till att dominera. En stor del i framgången är cykelcentret i Manchester”, säger Stefhan Klang, SCFs ordförande.

Genom att samla kunskap och erfarenhet på en plats skapas möjlighet att utveckla en idrott. Idag är cykelkompetensen spridd i landet och man vill skapa ett centra för cykel likt det som Bosön är för idrotten som helhet. I centret ska aktiva kunna samlas för läger och eftersom det i planen finns möjlighet att utöva de sju disciplinerna är chansen att lära av varandra stor.

“Jag gillar korsbefruktning mellan olika grenar. Både mountainbike och landsväg kan lära sig mycket av trialåkare. Engelska landsvägscyklister blev duktiga sedan landet skaffat en velodrom som gav åkarna möjlighet att förbättra slätdraget och att hantera cykeln i klungor med små marginaler”, säger Stefhan Klang.

Gynnar juniorer och U23:or

Valet av Jönköping som säte för centret kan tyckas lite udda då det redan finns en velodrom i Falun, som också är en populär cykelstad med gymnasium och en stark träningskultur som gör att många elitaktiva väljer att bosätta sig i staden.

“Vi tittade på flera städer och ser man till var det finns flest licensierade cyklister så är inte Dalarna mitt i Cykelsverige, vilket Jönköping är. Staden ligger också bra logistiskt sett och kommunen är väldigt entusiastisk och villiga att göra en satsning”, säger Stefhan Klang.

Annons

Förbundet kommer även flytta sitt kansli till Jönköping och man planerar att samarbeta med ortens högskola för fysioterapeuter och sjuksköterskor för att få medicinsk kompetens knuten till sig.

Det är främst juniorer och U23:or som kommer dra nytta av satsningen.

“SCF jobbar företrädesvis för cyklister upp till U23-nivå, sedan är sporten sådan att man får ta nästa steg i ett team”, säger Stefhan Klang.

Klart om fyra år

I dagsläget är projektgruppen fastlagd och studieresor för att kolla in andra anläggningar med velodromer i Odense och Norge planerade. Förhoppningsvis finns det ett färdigt förslag till sommaren som kommunen ska godkänna. Centret byggs på kommunal mark och velodromen behöver fler nyttjandeområden för andra idrotter. En fundering är en skateboardbana i velodromens mitt enligt Stefhan Klang.

“När projektet drog i gång för ett år sedan gjorde vi en femårsplan. Byggnationer tar ofta längre tid än man tror, så det är en realistisk tidsplan”, säger Stefhan Klang.

Text: Angelica Edvardsson Edin

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.