Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
ArtiklarÖvrigtTräningstips

Mörkercykling del 4, Säkerhet

Med mörkret lurar också många faror. Även om du alltid ska sätta säkerheten först är det ännu viktigare när det är mörkt. Konsekvenserna av ett misstag kan bli så mycket större när det är mörkt och kallt. Tänk därför till en gång extra.

Kläder som syns
Se till att du verkligen syns, speciellt om du kör på trafikerade vägar, även om du håller dig långt ut på kanten eller väggrenen. En jacka, eller hjälm, med stora tydliga reflexer underlättar också mycket om någon skulle behöva ut och leta efter dig ifall det som inte får hända ändå händer ute i skogen. Idag finns det en mängd bra och sköna jackor när de belyses kan få vilken torgjulgran som helst att få mindervärdeskomplex.

Fulladdade lampor
Se till att alla dina lampor är fulladdade och att du har koll på hur länge de lyser i respektive effektläge.

Blända av
Om du cyklar på trafikerade vägar och får möte – blända av, eller om du har lampan på hjälmen, rikta den ut mot skogen. Idag är de flesta lampor så starka att de kan blända en mötande bilist. Det gör inte bara bilisterna än mer onödigt irriterade på cyklister, det gör också att de i sin blindhet riskerar att köra på dig.

Annons

Informera
Berätta alltid för någon vart du planerar att cykla, och när du beräknar att du kommer hem. Tränar du ensam och inte har någon som väntar på dig hemma, informera föräldrar, vänner eller någon granne att du ger dig av, och när du kommer hem. Skulle något hända i mörkret är risken stor att du annars kommer få sova över i diket, eftersom ingen saknar dig. Om termometern kryper under nollan och du bara är träningsklädd behöver vi inte skriva om konsekvenserna.

Backup
Se till att ha med dig någon form av mindre extralampa så att du i alla fall kan ta dig hem ifall din huvudlampa tycker det är dags att lägga ner.

Kör på kända vägar
Ge dig aldrig på att testa stigar och vägar som du inte kört på tidigare när det är mörkt. Dels kan de bjuda på oväntade överraskningar, men framför allt är det väldigt lätt att köra vilse när man inte ser mer än de meter som ljuskäglan framför dig lyser upp.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Placera lamporna rätt

Close