Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Mektips

Mektips: BYTA ETT GÄNGAT VEVLAGER

När vi ändå satt oss in i olika vevlagerstandarder är det lika bra att vi går igenom hur man ska byta lagren på de vanligast förekommande systemen. Här kommer därför en guide till de gängade vevlagren.

1NY

1. Först ska vi ta av vevpartiet, och då börjar vi med att lossa ­skruvarna på vänster vevarm med en 5 mm insexnyckel. Om det exempelvis är ett vevparti från SRAM så tar vi istället en 8 mm insex och lossar vevarmen genom att skruva ut den inre skruven som håller fast vänster vevarm. Då följer den med av axeln direkt.
2NY

2. Är det Shimano så lossar vi sedan plastskruven som sitter i vevaxeln och håller in vevarmen mot lagret, helst med Shimanos speciella verktyg. Annars fungerar det faktiskt också med exempelvis en väldigt bred skruvmejsel. Sedan drar vi av vänster vevarm från vevaxeln, och drar ur hela vevpartiet ur vevlagerhylsan. Kärvar det så kan man knacka på vevaxeln.

 

3NY

3. Nu ska vi lossa själva vevlagret, och såvida det inte är en av de italienska cyklar som har italiensk gänga lossar vi drivsidan medurs och icke-driv­sidan moturs med hjälp av ett vevlagerverktyg för utanpåliggande lager. Lagerskålarna ska dras fast med högt moment, så de kan sitta ganska ordentligt. Se därför till att cykeln är stabil och att verktyget har bra tag om lagerskålarna.

 

4NY

4. Med största sannolikhet är vevlagerhuset fullt av bös, så rengör gängorna med exempelvis en tandborste och lite avfettning eller T-röd, samt en trasa. Sedan lägger vi dit ett lager fett, för att det nya lagret inte ska ärga fast.

 

5NY

Annons

5. Tänk på att de nya lagerskålarna/lagren är vänster respektive ­högergängade, och kolla markeringarna så att de hamnar på rätt sida.

 

6NY

6. Skruva dem först med handkraft så att de inte går snett och blir gängpaj, och använd sedan vevlagerverktyget för att dra fast lagerskålarna till det moment som står angivet på dem. Med 20 cm hävstång ska man lägga cirka 20 kilos tyngd bakom för att dra med 40 Nm.

 

7NY

7. Tänk på att de nya lagerskålarna/lagren är vänster respektive ­högergängade, och kolla markeringarna så att de hamnar på rätt sida.

 

8NY

8. Skruva dem först med handkraft så att de inte går snett och blir ­gängpaj, och använd sedan vevlagerverktyget för att dra fast ­lagerskålarna till det moment som står angivet på dem. Med 20 cm
hävstång ska man lägga cirka 20 kilos tyngd bakom för att dra med 40 Nm.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Guide till: VEVLAGERDJUNGELN

Close