Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

MALMÖ HÄVDAR SIG VÄL MOT VÄRLDENS BÄSTA CYKELSTÄDER

Det tyska försäkringsbolaget Coya har genomfört en omfattande empirisk studie av vilka som egentligen är de bästa städerna för cyklister, och tagit fram det man kallar för Global Bicycle Cities Index. Och Malmö hävdar sig väldigt fint i konkurrensen, med en sjätteplats på listan – precis efter Köpenhamn och Amsterdam för att illustrera vilket slags meriterat cykelälskande sällskap man placerar sig i. Alla världens städer ingår inte i studien, utan urvalet består av 90 städer som klassats som traditionella ”cykelstäder”, samt några mindre kända städer som man menar utvecklat sin cykel-infrastruktur. Stockholm finns också med på listan som den enda svenska staden utöver Malmö, men vår huvudstad får nöja sig med en ”hedrande” 64:e-plats, mellan Lissabon och Milano. Längst upp i toppen av listan hittar vi den holländska staden Utrecht, så bilden av Holland som cykelparadiset nummer ett överlever åtminstone denna faktakollen.

Nu är detta en studie som inte skulle falla varje vetenskapligt lagd person riktigt i smaken, så kanske måste resultaten tas med en liten smula salt. Mätvariablerna är nämligen inte uteslutande av den typen som vi förknippar med vetenskapliga undersökningar av samhällsutveckling, alltså exempelvis hur många som cyklar, hur frekventa cykelolyckorna är, och hur mycket som investeras i cykelinfrastruktur. Ett flertal sådana variabler ingår i studien, naturligtvis, men sedan ingår det också sådant som ifall det är bra väder för att cykla i (risken för regn och otrevliga temperaturer med mera), samt om det förekommer Critical Mass och liknande tillställningar (som inte alla cyklister ställer sig bakom). Hursomhelst finns det mycket intressant information i studien, och det är tydligt att Malmös arbete för att verkligen bli en cykelstad har betalat sig med att det verkar objektivt bra för cyklisterna att bo och cykla där. Och hade det inte varit för lite sämre väder och hade den skånska cykelmetropolen klättrat upp på samma poäng som Amsterdam.

Den som vill fördjupa sig lite extra i berget av siffror kan hitta all statistik samt metodförklaringar till studien på https://coya.com/bike/index-2019.

Annons

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Anledningar att GYMMA SOM MTB-CYKLIST, särskilt om du passerat ungdomen

Close