Istället ska det vara lätt för de boende att klara sin vardag med enbart cykel. I huset erbjuds exempelvis cykelservice och cykeltvätt, och till varje lägenhet hör en leveransbox som ska underlätta internetköp.

Hotellet är i sin utformning snarare ett motell, fast anpassat för cyklister istället för bilister, med egen entré och cykelparkering utanför.

Det blir det första bostadshuset i Sverige som byggs på detta sätt. Arkitekt är Cord Siegel, en av skaparna till Urbana villor som fick det prestigefulla Kasper Salin-priset 2009 och som också är nominerad till årets pris för BRF Ohoj, båda i Västra hamnen.

Det första spadtaget tas i november och inflyttning blir i december 2016.

Annons

“Möjligheten att bygga utan parkeringsplatser har funnit ett tag och äntligen gör någon slag i saken. Här ser vi hur Malmös innovativa förhållningssätt ger utdelning. Det är ett jättespännande hus som både sänker produktionskostnaden och underlättar en hållbar vardag för Malmöborna”, säger Karolina Skog (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

“Nu testar vi ett bostadshus som gör det lätt att leva utan bil. Det ska bli spännande att följa detta projekt”, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.