Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Övrigt

Lund tar krafttag mot cykelstölder

Efter ett antal år med en nedåtgående trend ökar cykelstölderna igen och ökningen har periodvis varit över 25 procent jämfört med förra året visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Skåne toppar listan på flest cykelstölder per invånare och allra värst är läget i Lund, säger Anders Hallberg, kriminalkommissarie hos Polisen i Lund.

Stöldstatistikens topp inföll under juni och juli då det stals över 400 cyklar i Lund vilket ledde till riktade insatser från Polisen för att komma tillrätta med problemet. Det har handlat om trygghets-vandringar kring centralstationen, ökad kontakt med cykelhandlarna och ”Blocketspaning”.

Den gemensamma satsningen kommer att ske i de centrala delarna av lund under vecka 49 (3/12-7/12) och representanter från Smart Safety, Polisen, Lunds kommun och Brå kommer att finnas på olika platser i Lund. Målet är att märka och registrera så många cyklar som möjligt för att minska antalet cykelstölder och omsättningen av stulna cyklar. Samtidigt erbjuds cyklisterna en 10 årig kostnadsfri stöldskyddsregistrering.

Smart Safety/Falck cykelregister innehåller mer än 6,2 miljoner cyklar och är det enda register som är sökbart för Polisen i realtid genom PIL (Polisens informationslösning). Denna typ av insatser genomför Smart Safety/Falck gemensamt med Polismyndigheter i olika delar av Sverige löpande, säger Lukas Fryklund, Vice VD på Smart Safety och välkomnar Polismyndigheter som behöver hjälp med liknande insatser att ta kontakt.

Annons

Stöldskyddsregistrering innebär att cykeln registreras med ramnummer i Smart Safety/Falck Cykelregister. Cykeln märks också med en stöldskyddsdekal som även den har ett unikt och sökbart nummer. En registrerad cykel ger allmänheten extra trygghet vid köp eller försäljning av en begagnad cykel, detta då en enkel ägarkontroll snabbt ger besked om cykeln är anmäld stulen. Denna kontroll verkar även förebyggande för cykelstölder då möjligheten att sälja stulna cyklar vidare minskar.

Tisdagen den 4/12 mellan kl 14.00-16.00 kommer Lukas Fryklund och kriminalkommissarie Anders Hallberg att finnas på plats på Stortorget i Lund.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Kan kolfiberrotorer ge bättre bromsverkan?
Close