Lucka 21: Riktigt säker hjälm från Scott

Julkalender 21 Dec 2014

2384750001Dagens lucka får nog betecknas som det säkraste kortet i vår kalender.

Idag bjuder vi på en hjälm från Scott, med namnet Arx Plus. Men varför skulle den här hjälmen vara säkrare än andra hjälmar på marknaden. Det ska vi förklara här:

Traditionellt tillverkas hjälmar för att skydda huvudet mot smällar som kommer vinkelrätt mot hjälmen, och det är också så de certifieringstester som genomförs på hjälmar fungerar. Men slår helt enkelt något hårt mot hjälmen och så kontrollerar man hur mycket av kraften som når skallen innanför hjälmen. De flesta hjälmtillverkare verkar också rätt nöjda med att uppfylla dessa krav. Sedan spenderar man sin utvecklingstid, och pengar, på att göra hjälmen snygg, aerodynamisk, lätt och så vidare. Vi har testat många hjälmar över både tusen och två tusen kronor som inte skriver en rad mer i sin information om säkerheten, mer än att de klarar de gällande reglerna.

Forskare har dock konstaterat att det är väldigt sällan en cykelhjälm träffas av en stor kraft rakt från sidan. Det sker egentligen bara när du inte får loss skorna från pedalerna och gör en minst sagt pinsam vurpa. De flesta olyckor som sker, och där du verkligen behöver hjälm, är när du är i rörelse framåt. Då träffar huvudet och hjälmen marken i en vinkel och med fart. Traditionella hjälmar vrider då med huvudet i rörelsen och det som finns inne i ditt huvud får vara med om en ordentlig åktur.

Denna forskning bekräftas också av försäkringsbolaget Folksam som genomför mycket skadeförebyggande forskning på faktiska olyckor.

2015_ARX_Plus_MIPS_product_shots_Detail_Image_2015_BIKE_SCOTT Sports_EN_01Utifrån de här resultaten rekommenderar forskarna en hjälm som även tar upp kraften när den kommer i vinkel mot hjälmen. Ett sådant system, och ett av få, är MIPS. MIPS kan väldigt förenklat jämföras som en hjälm i hjälmen. Två olika lager i hjälmens hölje som kan röra sig individuellt från varandra och på så sätt ta upp även vridande smällar.

Scotts hjälm Arx Plus är en av få hjälmar på marknaden som erbjuder MIPS-systemet och därför vill vi hävda att det är en av de säkraste hjälmarna på marknaden.

Självklart har hjälmen allt det där andra som du kan begära av en bra hjälm. Det vill säga, låg vikt (260 gram), snygg design och god ventilation. Dessutom kan du välja mellan svart eller grå/vit.

Vad är din prioritet när du väljer hjälm?

Känner du att du vill höja säkerheten på dina cycling kan du antingen köpa en egen Scott Arx Plus för cirka 1 200 kronor eller fylla i formuläret nedan och hoppas på turen i dragningen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.