Lucka 14: En oumbärlig bok för cyklisten

Julkalender 14 Dec 2014

bergtagen---legendariska-cykelklattringar-i-europaBergtagen – Legendariska cykelklättringar i Europa av Daniel Friebe och Pete Goding är en prydnad för vilket soffbord som helst. Stor, lagom tung och med andlöst vackra foton på alla de 218 sidorna. Så där som en soffbordsbok ska vara. Risken – eller chansen – är dock stor att den inte förblir liggande framme enbart som utsmyckning. Det här är en bok man gärna tar upp för lite planlöst bläddrande och inspirerande ögongodis, men det är också lätt hänt att man fastnar i de informativa texterna och målande beskrivningarna och läser boken från pärm till pärm. Den är verkligen intressant.

Bergtagen är unik såtillvida att den beskriver de 50 legendariska klättringarna ur flera olika perspektiv. Här finns historiska fakta kring topparna och kuriosa från olika lopp och cyklister. Här finns hisnande foton och tydlig grafik som beskriver klättringarnas längd, lutning, höjdstigning etc. Här finns också praktiska vägbeskrivningar samt information om backarnas tillgänglighet (t.ex. beroende på väder) samt tips om mat och dryck i närheten.

Alla de mest klassiska klättringarna beskrivs: Tour de France-ikonerna Alpe d’Huez, Mont Ventoux och Col du Tourmalet, Giro d’Italias Passo dello Stelvio och Passo Fedaia samt Spaniens imponerande Alto del Angliru med flera. Även några mindre kända toppar finns med, t.ex. Cirque de Gavarnie och Col de la Faucille. Det här är en bok som gläder både cykelentusiasten i läsfåtöljen och amatörcyklisten som drömmer om att själv en dag besegra någon eller några av dessa mytomspunna berg.

http://www.adlibris.com/se/sok?q=Bergtagen&pn=1&na=9789100116798&ps=10

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.