Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

Livall Bling – hjälmen med extra allt

Livalls hjälm med både headset och varningslampor.
Livall Bling lever verkligen upp till namnet – mycket bling – bling för pengarna.

Livall tillhör inte de stora kända hjälmtillverkarna, men deras modell Bling är helt klart värd att uppmärksamma. Det är i grunden är robust och mycket skön hjälm med god ventilation och utmärkt passform. Men det som gör att den här hjälmen sticker ut från andra hjälmar är alla extra elektroniska finesser. Bak på hjälmen sitter två rader med lysdioder. Den övre blinkar i olika färger och sekvenser så att trafikanter bakom dig ska uppmärksamma att du finns på vägen. Den undre raden, som är tvådelad, kan användas som blinkerslampor med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen som monteras på styret. Till hjälmen hör också en app som du installerar i mobiltelefonen, och som är nödvändig för att fjärrkontrollen och hjälmen ska kunna kommunicera. Hjälmen har också inbyggd mikrofon och högtalare som gör att du kan spela upp musik och prata i telefon under färden. Ljudkvaliteten är helt ok, så länge inte farten överstiger 25 km/h, därefter tar vindbruset över allt mer. Högtalarna är relativt små och du får vara beredd på att de inte kommer att bjuda dig på någon större musikdynamisk upplevelse, men lite bakgrundsmusik som inte helt stänger ute ljuden från trafiken kan vara trevligt.

Från fjärrkontrollen kan du besvara samtal, styra blinkerslamporna och ta kort. Mobilfästet med inbyggd powerbank ser till att mobilens batteri alltid är fulladdat.
Från fjärrkontrollen kan du besvara samtal, styra blinkerslamporna och ta kort. Mobilfästet med inbyggd powerbank ser till att mobilens batteri alltid är fulladdat.

Skulle du mot förmodan krascha känner hjälmen av detta och lamporna börjar blinka en SOS-signal och ringer automatiskt upp tre förprogrammerade telefonnummer via din mobiltelefon.

Läs mer: Sex cyklar du inte visste fanns

Hjälmen styrs via en app i mobilen, men tyvärr var Androidversionen av appen väldigt buggig och krävde ominstallation nästan varje gång den skulle startas. Enligt tillverkaren ska en ny app vara på gång, och när appen väl startar fungerar den tillfredställande och är förhållandevis enkel att hantera.

Utöver att appen sköter själva kommunikationen mellan hjälm och fjärrkontroll så innehåller den också en enklare cykeldator som visar aktuell hastighet, distans, tid, kadens (med extra tillbehör) och snittfart på skärmen.

Monteringen av fjärrkontrollen på styret är också en detalj som har förbättringspotential, och här är det ju dessvärre inte lika enkelt som att bara uppdatera en app. Själva fästet är konstruerat av plast och har en sorts snäppspänne som i teorin borde fungera bra, men varken att spänna eller ännu hellre lossa den var speciellt enkelt. Här lyser den ibland ökända kinesiska kvaliteten igenom på en annars välbyggd produkt.

Annons

Utöver knappar för blinkersfunktionen har fjärrkontrollen också knappar för att besvara ett samtal via det inbyggda headsetet, höja och sänka volymen samt ta kort. För att använda den sistnämnda funktionen bör du ha monterat mobilen på styret och riktat den framåt, annars lär bilderna av fickans ludd inte bli speciellt intressanta. Vill du montera mobilen på styret så att du både kan se displayen med data om det aktuella träningspasset och samtidigt kunna ta bilder av något annat än ditt framhjul och marken under dig krävs det dock en telefon som nog måste vara böjd, eller ha en kameralins på sidan.

Livall säljer också ett mobilfäste som kan användas för att fästa mobilen på styret, men eftersom det endast klämmer fast mobilen är den varken skyddad för väta eller stötar om något skulle gå snett. Fästet finns i två versioner, ett vanligt fäste för en dryg femhundring och ett med ett inbyggt batteri, så att mobilen kan laddas under turen, för det dubbla priset.

Kadensmätaren fäster du enkelt på vevarmens fästbult.
Kadensmätaren fäster du enkelt på vevarmens fästbult.

Det finns även en liten och smidig kadensmätare som enkelt monteras på vevpartiet och som kan sammankopplas med appen och hjälmen. Denna har vi dock inte testat, men kan bli din för en femhundring.

Trots all elektronik väger hjälmen enligt tillverkaren bara 275 gram, och även om vår våg visade på 305 gram så är det fortfarande inte är någon vikt att tala om i sammanhanget. Det imponerar helt klart. Hjälmen har självklart genomgått och godkänts i tester som krävs för att få säljas i Sverige och EU.

Det rekommenderade priser för hjälm och fjärrkontroll är 1 999 kronor, vilket är ett rätt ok pris för en lätt och komfortabel hjälm med en hel del finesser. Rent säkerhetsmässigt ser vi inte att den skulle vara varken bättre eller sämre än en konventionell hjälm som saknar MiPS.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.