Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Övrigt

LILLA CYKELORDLISTAN del 1

Nu när årets första Grand Tour redan är i full gång känns det som en passande tidpunkt att friska upp minnet kring lite olika cykelbegrepp, svenska såväl som internationella. Det är ju en traditionstyngd sport med mycket eget språk, och dessvärre är det inte alla cyklister som anpassar språkbruket för att färska medcyklister ska förstå. Här kommer sålunda ett par ord som är bra att ha med sig!

Foto: Onbekend / Anefo

 

Panache – Att köra med stil, mod och hjärta, som om det inte fanns någon morgondag.  Alltså en egenskap som beundras och som formar hjältar, medan motsatsen – beräknande och avvaktande cykelåkning – ofta uppfattas som nästintill föraktligt. Inget är värre för vissa än tanken på att en cyklist skulle köra efter effektmätaren, istället för att kasta sig iväg i en vild och modig attack i rätt ögonblick.

Chapeau – Egentligen betyder det bara hatt, men det är helt enkelt ett sätt att säga ”Jag tar av mig hatten och bugar mig ödmjukast inför din imponerande prestation!”, på ett ungefär.

Pavé – Cykelspråk för kullersten, oavsett om cyklisten i fråga pratar svenskt cykelspråk eller franskt dito. I år lir det viktigare än någonsin, när Touren ska köra en riktigt svettig Pavé-etapp.

Suga hjul – Att ligga bakom en cyklist och få draghjälp, men ofta på ett lite lömskt och beräknande sätt.

Ligga/sitta på hjul – Att ligga bakom en cyklist och få draghjälp, men inte lömskt och beräknande.

Bonka – När det blir soppatorsk i systemet, för att energin är slut och farten tvärdör.

Belgisk kedja – När en grupp cyklister ligger i två led och hela tiden roterar så att man åker framåt i det ena ledet och sedan direkt bakåt i det andra.

Tvåpar – Principen är densamma som i den belgiska klungan, men man ligger kvar en stund längst fram tillsammans med en parhäst, och sedan byter alla plats samtidigt. Normen är medurs, precis som den belgiska klungan.

Gruppetto – I etapplopp bryter inte de cyklisterna som är avhängda eftersom de då inte skulle få starta nästa dag, utan då bildas ofta en sista grupp med avhängda cyklister som kör tillsammans.

Peloton – Klunga

Annons

Halvhjula – Att hela tiden ligga ett halvt hjul framför den som man ligger och kör tvåpar med, fast ibland hör man ordet användas för att beskriva när någon ligger med sitt framhjul om lott med framförvarandes bakhjul.

Dyngen – Tyngsta växeln, traditionellt 53×11.

Palmares – Meritförteckning över lopp en cyklist vunnit

Randonneur – En som cyklar väldigt långa lopp där man stämplar in vid förutbestämda kontroller, typiskt är loppen mellan 200 och 1200 km. Dessa kallas breveter.

Audax – I exempelvis Storbritannien används detta ord istället för randonné.

Criterium – samma som ett GP (Grand Prix), alltså ett lopp på en kortare varvbana där man kör ett visst antal varv.

Domestique – Det internationella ordet för en hjälpryttare.

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
TUNGT TRÄNINGSSNACK: Richard Larsén frågar ut William Valkeaoja

Close