Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Läsarbidrag: Se Simon Rönnbergs sköna film från Änggårdsbergen

Vi är alltid nyfikna på att få reda på hur det ser ut där just DU cyklar, och därför blev vi väldigt glada när Simon Rönnberg skickade sin film från Änggårdsbergen i Göteborg.

Vi ställde några frågor till Simon om vem han är och vad som krävs för att göra en sådan här film.

Hej Simon! Hur kommer det sig att du håller på med cykling?

Jag är ursprungligen från Åre, och cyklade en del odämpat ner för Åreskutan när jag var liten. I tonåren fick jag min första hardtail.

När jag gick ut högstadiet hade jag flera år då jag inte cyklade mycket alls, men när jag flyttade till Göteborg 2008 kände jag suget efter att börja cykla igen så jag sparade ihop till en DH-cykel som inte var så passande just för Göteborgs skogar men det funkade.

2013 byggde jag ihop hardtailen som är med i filmen, köpte ram och komponenter och lyckades få ihop den och blev supernöjd! Sedan dess har jag kört några endurotävlingar på den i Enduro Sweden Series i somras, i motionsklassen då. Rätt kul eftersom de flesta kör heldämpade hojar på dessa race, man får mycket kommentarer och uppmuntrande ord när de ser att man kör hardtail.

Hur går du tillväga när du filmar?

Jag filmar oftast med min Canon 7D systemkamera, men slänger ibland in GoPro-foto samt att jag i våras köpte en DJI Phantom drönare.

Annons

Jag filmar oftast på egen hand vilket kan bli lite tradigt,  en film kan ta uppåt 5-6 timmar att få ihop bra klipp till. Sen tar redigering olika lång tid beroende på vad man vill uppnå, men det brukar kanske ta runt 2-3 timmar att klippa ihop en “standardfilm”.

Det blir lite av ett intensivträningspass när man filmar själv, man måste först sätta upp kameran och hitta vinkeln, sen ska du springa upp med cykeln där du vill starta, köra förbi kameran så snabbt du kan, sen springa tillbaka till kameran och stänga av, sen springa till nästa ställe och göra om processen. Perfekt cardiopass egentligen!

Hur får man till den där härliga RAW-känslan?

När det gäller filmer som man kallar RAW är det egentligen bara tanken att man klipper ihop sin film med endast “råmaterial”, man lägger inte på musik eller ändrar färgerna, man låter bilderna och framförallt ljudet tala för sig själva vilket kan bli riktigt bra. Jag älskar ljudet av däcken som rullar över bark och jord.

Det är en fördel att ha en bra mic, GoPro har inte bästa upptaget för ljud men det duger. Just till denna filmen har jag bara använt kamerans mic men nu har jag köpt en så kallad shotgunmic som dämpar framför allt blåst samt en liten mygga som jag tänkt ha nära cykeln. Det blir nästa projekt!

Vill du också dela med dig av var du cyklar? Kontakta oss på redaktionen!

 

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Succé för Team Crescent DARE på Irland

Close