Läsarbidrag: Se Simon Rönnbergs sköna film från Änggårdsbergen

MTB 14 Sep 2016

Vi är alltid nyfikna på att få reda på hur det ser ut där just DU cyklar, och därför blev vi väldigt glada när Simon Rönnberg skickade sin film från Änggårdsbergen i Göteborg.

Vi ställde några frågor till Simon om vem han är och vad som krävs för att göra en sådan här film.

Hej Simon! Hur kommer det sig att du håller på med cykling?

Jag är ursprungligen från Åre, och cyklade en del odämpat ner för Åreskutan när jag var liten. I tonåren fick jag min första hardtail.

När jag gick ut högstadiet hade jag flera år då jag inte cyklade mycket alls, men när jag flyttade till Göteborg 2008 kände jag suget efter att börja cykla igen så jag sparade ihop till en DH-cykel som inte var så passande just för Göteborgs skogar men det funkade.

2013 byggde jag ihop hardtailen som är med i filmen, köpte ram och komponenter och lyckades få ihop den och blev supernöjd! Sedan dess har jag kört några endurotävlingar på den i Enduro Sweden Series i somras, i motionsklassen då. Rätt kul eftersom de flesta kör heldämpade hojar på dessa race, man får mycket kommentarer och uppmuntrande ord när de ser att man kör hardtail.

Hur går du tillväga när du filmar?

Jag filmar oftast med min Canon 7D systemkamera, men slänger ibland in GoPro-foto samt att jag i våras köpte en DJI Phantom drönare.

Jag filmar oftast på egen hand vilket kan bli lite tradigt,  en film kan ta uppåt 5-6 timmar att få ihop bra klipp till. Sen tar redigering olika lång tid beroende på vad man vill uppnå, men det brukar kanske ta runt 2-3 timmar att klippa ihop en ”standardfilm”.

Det blir lite av ett intensivträningspass när man filmar själv, man måste först sätta upp kameran och hitta vinkeln, sen ska du springa upp med cykeln där du vill starta, köra förbi kameran så snabbt du kan, sen springa tillbaka till kameran och stänga av, sen springa till nästa ställe och göra om processen. Perfekt cardiopass egentligen!

Hur får man till den där härliga RAW-känslan?

När det gäller filmer som man kallar RAW är det egentligen bara tanken att man klipper ihop sin film med endast ”råmaterial”, man lägger inte på musik eller ändrar färgerna, man låter bilderna och framförallt ljudet tala för sig själva vilket kan bli riktigt bra. Jag älskar ljudet av däcken som rullar över bark och jord.

Det är en fördel att ha en bra mic, GoPro har inte bästa upptaget för ljud men det duger. Just till denna filmen har jag bara använt kamerans mic men nu har jag köpt en så kallad shotgunmic som dämpar framför allt blåst samt en liten mygga som jag tänkt ha nära cykeln. Det blir nästa projekt!

Vill du också dela med dig av var du cyklar? Kontakta oss på redaktionen!

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.