Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Långloppssäsongen drar igång med rekordstort Lidingöloppet MTB

På lördag är det dags för den sjunde upplagan av Lidingöloppet MTB, och det är återigen ett rekordstort antal deltagare som står på startlinjen.
 Det är riktigt kul att loppet fortsatt lockar både elitcyklister och motionärer att starta upp säsongen i ett av Sveriges största mountainbikelopp, säger Ninna Engberg, Lidingöloppets generalsekreterare.

Totalt har de tre distanserna 63 km, 23 km och Lilla Lidingöloppet MTB, nu över 2 300 deltagare. Huvudloppet MTB 63 har hela 1 700 anmälda. De flesta är motionärer, men loppet lockar många starka elitcyklister.

Vi fortsätter även i år med en separat damstart för att bygga vidare på succén.
– Syftet är att få en mer rättvis tävling, där damerna också ges ett större fokus, säger tävlingsledaren Tomas Grönqvist.

Bland favoriterna till segern finns bland andra fjolårsvinnaren Emmy Thelberg, Team TCScykel.se, Hanna Bergman, Falu CK, (flera pallplatser i loppet) Åsa Erlandsson, Varbergs MTB, (2:a 2015 & 3:a 2018), Jennie Stenerhag, Falu CK/ÅBRO, (banrekordinnehavare vinnare 2017 med en diger meritlista). Även Team She Rides Powered by SCOTT ställer upp med flertalet starka cyklister med bl.a. Jessica Clarén, Hanna Näslund, Sue Paz Thunström, Marika Wagner och Sandra Backman.

– Det som är kul och som känns som en väldigt positiv utveckling är att klassen damer tävling växer till i år. Det visar att damsidan i MTB-cykling är på fortsatt stark frammarsch och det tycker vi är jättekul, säger Tomas Grönqvist.

På herrsidan står de senaste två årens vinnare och innehavaren av banrekordet, Emil Lindgren, Team Serneke Allebike, åter på startlinjen. Emil är en av Sveriges bästa MTB-cyklister genom tiderna med bland annat ett VM-silver. Emil fyller även år loppdagen till ära och han kan bli den första som vinner Lidingöloppet MTB tre gånger.

Huvudutmanare är teamkamraten i Team Serneke Allebike Dennis Wahlqvist, han har tagit en trippel två år i rad med Emil och Michael Olsson. En annan aspirant på segern är dubble vinnaren från 2013 och 2015 Matthias Wengelin, Länna Sport CK, som gärna vill bli först att ta den där tredje segern i loppet. Andra namn att hålla koll på är ständiga topp 10-cyklisterna Mikael Flockhart , MTB Täby och Daniel Brengdahl, CK Hymer. Axel Lindh, Härnösands CK-Team Giant Sweden, och Martin Eriksson, Art-V Cycling, har tidigare år varit på pallen och cyklar nu återigen loppet. Lidingöloppets ambassadör Calle Friberg, HiQ Sports Club, som vann 2014 är laddad inför loppet men har störts lite av sjukdom senaste veckorna men en bra dag kan han vara med och strida om topplaceringarna. Det blir också intressant att se vad de starka cyklisterna i CRT kan hitta på, där Erik Åkesson har bäst meriter från tidigare lopp. Övriga cyklister i elitfältet har starka meriter från Långloppscupen och Cykelvasan och med kommande väderprognos kan det hända mycket under loppets gång.

Annons

1 600 motionärer kommer också att ta sig an de slingrande stigarna, de tuffa backarna och den vackra cyklingen på Lidingö. En att hålla utkik efter i spåret är tripple OS-guldmedaljören i skridsko, Tomas Gustafson. En annan är Carina Hammarstrand som genomför alla distanser i En Svensk Klassiker varje år. Lidingöloppet MTBs två bloggare Kristina Larsson och Carl Haglund är med och cyklar. Kristina startar i tävlingsklass och Carl i motionsklassen.

Det står nu klart att Lidingöloppet MTB kommer fortsätta minst tre år till då arrangören och Lidingö stad skrivit på ett nytt avtal.

– Det är otroligt roligt att vi tillsammans med Lidingö stad kan fortsätta utveckla Lidingöloppet MTB mot att bli vårens största cykelfest, säger Ninna Engberg.

Start och mål sker på Lidingövallen lördag 4 maj.

Starttider Lidingöloppet MTB 63 km
kl 12.02 Herrar Elit
kl 12.09 Damer Elit

Första målgång Lidingöloppet MTB 63 km
kl 14.00-14.05 Herrar
kl 14.20-14.30 Damer

Banrekorden sattes 2017 och innehas av Emil Lindgren 02:00:05 och Jennie Stenerhag 02:17:37.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.